Írsko podporilo homosexuálne manželstvá, tvrdia ministri aj odporcovia

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 12:14 • 2 min
Írsko podporilo homosexuálne manželstvá, tvrdia ministri aj odporcovia

DUBLIN - Írski voliči zrejme v piatkovom historickom referende hlasovali v prospech umožnenia homosexuálnych manželstiev v tradične katolíckej krajine. Vyhlásili to dnes ministri aj odporcovia návrhu zákona o takýchto manželstvách, už keď sa začalo sčítavanie hlasov.

slovakia

left justify in out

Konečné výsledky referenda sa očakávajú až v priebehu popoludnia. Ak voliči hlasovali za povolenie homosexuálnych manželstiev, Írsko sa stane prvou krajinou na svete, ktorá rozhodla o legalizácií sobášov gejov a lesieb na základe referenda.

Podľa správ médií bola účasť voličov v ľudovom hlasovaní vysoká.

 

Štátna televízna a rozhlasová stanica RTÉ informovala, že víťazstvo je zrejme obrovské a minister Kevin Humphreys dokonca predpovedal pomer hlasov 2 ku 1. "Myslím, že je to vyhraté," povedal dnes pre tlačovú agentúru Reuters minister pred rovnosť Aodhan O'Riordain v hlavnom stredisku sčítavania hlasov v írskej metropole Dublin. Bol prvý z ministrov, ktorí predpovedali, že referendum bude úspešné. "Počty ľudí, ktorí prišli hlasovať, sú bezprecedentné. Dnes je to emocionálne náročné pred všetkých ľudí v Írsku a som veľmi hrdý, že som Ír," dodal.

 

Jeden z hlavých odporcov návrhu zákona už niekoľko minút po otvorení prvých urien pripustil, že homosexuálne manželstvá boli pravdepodobne v hlasovaní schválené. "Každý zrejme predpovedá, že voliči hlasovali za... a zdá sa, že to naozaj tak v tejto chvíli je. Je to sklamanie," povedal John Murray z konzervatívnej katolíckej organizácie Iona Institute.

 

Manželstvá gejov a lesieb podporujú v Írsku všetky politické strany, veľkí zamestnávatelia a celebrity - všetci dúfajú, že referendum bude predstavovať symbol premeny krajiny, ktorá bola dlho pokladaná za jednu zo sociálne najkonzervatívnejších v západnej Európe.

 

Aj prieskumy verejnej mienky pred referendom naznačovali, že návrh na legalizáciu homosexuálnych manželstiev prejde v pomere 2 ku 1.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies