Írsko chce čo najskôr začať rokovať s Britániou o hranici so Severným Írskom

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 08:36 • 2 min
Írsko chce čo najskôr začať rokovať s Britániou o hranici so Severným Írskom

DUBLIN - Bilaterálne rokovania medzi Dublinom a Londýnom o britskom rozhodnutí opustiť Európsku úniu sa na začiatku sústredia na Severné Írsko, hranice a spoločnú oblasť voľného pohybu osôb, povedal dnes v írskom parlamente tamojší premiér Enda Kenny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Budeme pokračovať v naliehavej a intenzívnej práci s britskou vládou a vedením Severného Írska, aby sme zistili, ako môžeme spoločne zabezpečiť, že výdobytky posledných dvoch desaťročí budú plne chránené... dohodami, ktoré vyjednáme," pokračoval Kenny.

 

Obe strany sa osobitne obávajú potenciálneho obnovenie pevnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom, z ktorej boli kontroly postupne odstránené po uzavretí mierovej dohody v roku 1998.

 

"Všetky tri vlády (Írska, Británie a Severného Írska) zdieľajú spoločný cieľ - chcú zachovať spoločnú oblasť cestovania a otvorené hranice na Írskom ostrove," dodal Kenny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona