Írsko bude mať po nerozhodných voľbách zrejme menšinovú vládu

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 13:13 • 2 min
Írsko bude mať po nerozhodných voľbách zrejme menšinovú vládu

DUBLIN - Dve hlavné politické strany Írska, Fine Gael a Fianna Fáil, dosiahli veľký pokrok v rokovaniach o vytvorení menšinovej vlády a dohodli sa rámcovo aj na zrušení nepopulárnych poplatkov za vodu, informovala dnes agentúra Reuters. Citovala vyjadrenie popredného predstaviteľa strany Fine Gael, ministra práce, podnikov a inovácií Richarda Brutona, v dnešnom vysielaní rozhlasu a televízie RTÉ.

slovakia

left justify in out

"Dosiahli sme veľký pokrok, ale musíme ešte dohodu dokončiť," odpovedal Bruton na otázku, ako pokračujú rokovania so stranou Fianna Fáil.

 

V parlamentných voľbách 26. februára írski voliči zavrhli koaličnú vládu premiéra Endu Kennyho, ale nevybrali za ňu jasnú alternatívu. Írsko sa tak pripojilo k Španielsku a ďalším krajinám eurozóny, v ktorých nemá v parlamente nik väčšinu a strany majú problém dohodnúť sa na vládnej koalícii.

 

V Španielsku sa to nepodarilo celé štyri mesiace po voľbách a koncom júna by sa tam mali uskutočniť predčasné voľby.

 

V Írsku podľa navrhovanej dohody povedie Kennyho strana Fine Gael menšinovú vládu za podpory nezávislých poslancov, pričom jej vládu umožní konkurenčná strana Fianna Fáil, ak bude súhlasiť, že sa pri kľúčových rozhodovaniach parlamentu zdrží hlasovania.

 

Navrhovaná dohoda zahŕňa aj dočasné pozastavenie platenia poplatkov za vodu, ktoré vyvolalo protesty verejnosti a bolo veľkou predvolebnou témou, pokračoval Bruton. Výbor expertov podľa neho odporučí vláde, či má na týchto poplatkoch trvať alebo ich zrušiť.

 

"Poplatky budú pozastavené počas presne stanoveného obdobia, kým budú prebiehať dané práce a potom bude musieť rozhodnúť Dáil (dolná komora parlamentu)," uzavrel tému Bruton.

 

Kennyho strana Fine Gael je aj po volebných stratách s 50 kreslami najväčšou stranou v 158-člennej dolnej komore írskeho parlamentu, na vytvorenie väčšinovej koaličnej vlády však potrebuje najmenej 79 poslancov. Len jej tradičný súper Fianna Fáil má so 43 kreslami dostatok mandátov na doplnenie potrebnej väčšiny; tieto dve stredopravé strany však doteraz nikdy nepôsobili v jednej vláde.

 

V polovici apríla írsky parlament nezvolil premiéra ani na tretí raz. Potrebná väčšina poslancov opätovne nepodporila úradujúceho premiéra Endu Kennyho ani predsedu strany Fianna Fáil Micheála Martina, informovala tlačová agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies