Írski poslanci nezvolili nového premiéra ani na tretí pokus

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 19:30 • 2 min
Írski poslanci nezvolili nového premiéra ani na tretí pokus

DUBLIN - Írski poslanci nezvolili dnes nového premiéra ani na tretí pokus. Krajina tak ostáva v politickej patovej situácii už rekordných 48 dní po voľbách z 26. februára, po ktorých sa parlamentným stranám stále nedarí vytvoriť vládu.

slovakia

left justify in out

Výsledky dnešných hlasovaní sú rovnaké ako v prípade predošlých dvoch dní, počas ktorých sa nový parlament snažil zvoliť predsedu budúcej vlády. Potrebná väčšina poslancov opätovne nepodporila úradujúceho premiéraho ani predsedu strany Fianna Fáil Micheála Martina, informovala tlačová agentúra AP.

 

Kennyho strana Fine Gael ostáva aj po výrazných volebných stratách s 50 kreslami najväčšou stranou v 158-člennej dolnej komore írskeho parlamentu, na vytvorenie väčšinovej koaličnej vlády však potrebuje najmenej 79 poslancov. Len jej tradičný súper Fianna Fáil má so 43 kreslami dostatok mandátov na doplnenie potrebnej väčšiny; tieto dve stredopravé strany však doteraz nikdy nepôsobili v jednej vláde.

 

Martin nedávno pozastavil rokovania o možnej koalície s Fine Gael, aby získal podporu nezávislých poslancov pre vlastnú kandidatúru na premiéra. Nezávislí poslanci sa však aj dnes znova zdržali hlasovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies