Írska strana Sinn Féin požaduje po brexite Británie špeciálny štatút Severného Írska v EÚ

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 16:29 • 2 min
Írska strana Sinn Féin požaduje po brexite Británie špeciálny štatút Severného Írska v EÚ

LONDÝN - Katolícko-republikánska strana Sinn Féin, aktívna v Írskej republike a v Severnom Írsku, vyhlásila, že pred júnovými predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré dnes ohlásila britská premiérka Theresa Mayová, bude vystupovať proti tzv. brexitu a bude presadzovať špeciálny štatút Severného Írska v EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Sinn Féin sa postavila proti brexitu, pretože to bude pre írsky ľud, našu ekonomiku a naše verejné služby katastrofálne. Ľudia na Severe vo vlaňajšom referende jasne hlasovali za svoju budúcnosť v Európskej únii. Theresa Mayová nás odvtedy nehorázne ignoruje," uviedla Michelle O'Neillová, líderka strany v Severnom Írsku.

V Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, podporilo 56 percent voličov zotrvanie krajiny v Únii. Celkovo však obyvatelia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska odhlasovali 52-percentnou väčšinou vystúpenie krajiny z EÚ. Londýn aktivoval článok 50 Lisabonskej zmluvy koncom marca.

Mayová v stredu požiada parlament, aby o jej návrhu na predčasné voľby hlasoval. Podľa volebného zákona z roku 2011 musí parlament premiérkin návrh odsúhlasiť dvojtretinovou väčšinou, na čo bude potrebovať podporu opozície. Riadne parlamentné voľby by sa totiž v Británii mali konať až v roku 2020.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies