Írska nacionalistická strana poskytla polícii zoznam členov armády podozrivých zo znásilnení

NETKY.SK • 25 November 2014, 07:16 • 2 min
Írska nacionalistická strana poskytla polícii zoznam členov armády podozrivých zo znásilnení

DUBLIN - Írska nacionalistická strana Sinn Féin predložila polícii zoznam členov Írskej republikánskej armády (IRA), podozrivých zo znásilnení a sexuálneho zneužívania detí. Oznámil to v pondelok líder strany Sinn Féin Gerry Adams, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Krok prichádza v čase, keď vláda zvažuje sprísnenie vyšetrovania tohto škandálu. Vládni činitelia, ako aj bývalí stúpenci predmetnej strany od októbra obviňujú Adamsa z krytia členov zakázanej IRA pred vyšetrovaním. Hlavná žalobkyňa Mairia Cahillová tvrdí, že v roku 1997 bola znásilnená veliteľom IRA v Belfaste.
      

Adams uviedol, že polícii poskytol zoznam mužov, ktorí utiekli zo Severného Írska do Írskej republiky po tom, ako ich tam obvinili zo sexuálnych zločinov. Počet osôb na zozname Sinn Féin však odmietol špecifikovať, ako aj to, či sú všetci veteráni IRA. Adams údajne získal zoznam z anonymných zdrojov.
      

Líder strany vždy popieral svoje členstvo v IRA. Všetky záznamy o novodobých aktivitách Sinn Féin a IRA ale poukazujú na to, že bol členom tejto organizácie od roku 1966, pričom od začiatku 70. rokov zastával aj funkciu veliteľa. V apríli ho zatkli v súvislosti s vraždou; zakrátko ho prepustili bez obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies