Írska ekonomika sa v 3. štvrťroku 2010 vrátila k rastu

NETKY.SK • 17 December 2010, 08:25 • 2 min
Írska ekonomika sa v 3. štvrťroku 2010 vrátila k rastu

Írska ekonomika sa v 3. štvrťroku 2010 vrátila k rastu

slovakia

left justify in out

Írska ekonomika sa v 3. štvrťroku 2010 vrátila k rastu, aj keď jej výkon stúpol len veľmi mierne. Vďačí za to exportu, ktorého solídne výsledky pomohli eliminovať negatívny vplyv slabej domácej spotreby na výkon ekonomiky.
      Hrubý domáci produkt (HDP) Írska sa za tri mesiace do konca septembra zvýšil oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,5 %. To je síce menej, ako odhadovali analytici, ktorí očakávali, že stúpne o 0,8 %, ale na druhej strane je to lepší výsledok, ako pokles HDP v 2. štvrťroku o 1 %.
      Dôvodom slabšieho, ako odhadovaného výkonu ekonomiky bolo ďalšie znižovanie spotrebiteľských aj firemných výdavkov v dôsledku prehlbovania krízy v bankovom sektore krajiny, ako aj tvrdých úsporných opatrení. Vláda musí šetriť, aby zredukovala rozpočtový deficit z 32 % HDP v tomto roku pod povolenú hranicu 3 % HDP v roku 2015.
      Kabinet však aj napriek miernemu rastu ekonomiky považuje fakt, že jej výkon v 3. kvartáli stúpol za dôkaz, že Írsku nehrozí druhá recesia a jeho hospodárstvo sa vďaka exportu už stabilizuje.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona