Írska centrálna banka zvýšila odhad rastu írskej ekonomiky v tomto roku na 3,7 %

NETKY.SK • 4 Február 2015, 06:58 • 2 min
Írska centrálna banka zvýšila odhad rastu írskej ekonomiky v tomto roku na 3,7 %

LONDÝN - Írska centrálna banka zvýšila odhad rastu írskej ekonomiky v tomto roku, pričom v novej prognóze vychádza z ďalšieho rastu exportu a investícií, ako aj vyššej spotreby domácností. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Národná banka Írska vo svojej štvrťročnej správe o vývoji ekonomiky uviedla, že "rozsah zotavovania ekonomiky v priebehu minulého roka nabral na intenzite", pričom predpokladá, že v roku 2014 dosiahol hospodársky rast krajiny 5,1 %.
      

Banka okrem toho zvýšila svoju prognózu ekonomického rastu v tomto roku. Podľa nej by rast írskej ekonomiky mal tento rok dosiahnuť 3,7 % oproti odhadu spred troch mesiacov na úrovni 3,4 %. Ako dodala, potiahnuť by ho malo najmä očakávané pokračovanie rastu exportu a investícií, ako aj vyššie výdavky spotrebiteľov.
      

Prognóza banky je tak na približne rovnakej úrovni, na akej odhaduje rast írskej ekonomiky ratingová agentúra Moody's. Analytička agentúry Kathrin Mühlbronnerová očakáva, že v tomto roku hrubý domáci produkt Írska vzrastie o 3,8 % po približne 5-% raste v roku 2014. V nasledujúcom roku by mal podľa nej rast dosiahnuť 3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies