Írska centrálna banka odhaduje, že záchrana AIB bude stát 34 mld. eur

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:29 • 2 min
Írska centrálna banka odhaduje, že záchrana AIB bude stát 34 mld. eur

Írska centrálna banka odhaduje, že záchrana AIB bude stát 34 mld. eur

slovakia

left justify in out

img

Írska centrálna banka odhaduje, že náklady štátu na záchranu Anglo Irish Bank (AIB) dosiahnu pri najhoršom možnom scenári 34 miliárd USD. Tvrdí tiež, že AIB potrebuje do konca roka ďalšie 3 miliardy eur.
      Vláda zverejní svoje plány na rekapitalizáciu AIB dnes večer po zatvorení trhov. Štát má v problematickej banke 19-% podiel.
      Guvernér centrálnej banky v Dubline Patrick Honohan predpovedá, že pri základnom scenári, teda, ak sa nevyskytnú žiadne mimoriadne udalosti, by končený účet štátu za pomoc AIB mal dosiahnuť 29,3 miliardy eur.
      Domnieva sa tiež, že dodatočné náklady na rekapitalizáciu Anglo Irish Bank a Allied Irish Banks ukázali, že je potrebné "preprogramovať" rozpočtový plán kabinetu.
      Záchrana AIB, ktorá už stála dublinskú vládu miliardy eur, predstavuje vážne riziko pre írsku ekonomiku, ktorá sa stále zmieta v recesii. Okrem toho, štátna finančná pomoc AIB má za následok prehlbovanie už aj tak veľkého deficitu verejných financií Írska. To znepokojuje trhy, ktoré sa obávajú, aby sa Írsko nestalo novým ohniskom krízy v eurozóne. Dve ratingové agentúry už upozornili, že môžu znížiť ratingové hodnotenie Írska, ak nepresvedčí trhy, že má pod kontrolou konečné náklady na záchranu AIB. Po zverejnení tohto varovania sa výnosy z írskych dlhopisov prudko zvýšili.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies