Írom s nízkymi platmi hrozí znižovanie miezd

NETKY.SK • 8 Júl 2011, 10:33 • 2 min
Írom s nízkymi platmi hrozí znižovanie miezd

Írom s nízkymi platmi hrozí znižovanie miezd

slovakia

left justify in out

img

Íri v slabo platených profesiách budú pravdepodobne čeliť škrtom vo svojich mzdách potom, ako Najvyšší súd Írska dnes rozhodol, že súčasný systém vyjednávania a stanovovania miezd, ktorý zahŕňa asi 200.000 ľudí, porušuje ústavu.
      Rozhodnutie tak zamestnávateľom otvára cestu na zníženie platov upratovačkám, kaderníčkam, čašníkom, zamestnancom strážnej služby či slabo plateným zamestnancom hotelov. Podľa Najvyššieho súdu súčasná legislatíva dáva Pracovnému súdu a organizácii známej ako Spoločné pracovné výbory (Joint Labour Committees - JLC) v platovej oblasti príliš veľké právomoci. JLC bola vytvorená v roku 1946 na regulovanie podmienok zamestnávania a stanovovanie minimálnej mzdy pre oblasti s nízkymi platmi.
      Podľa predstaviteľov odborov je rozhodnutie Najvyššieho súdu pre zamestnancov katastrofou. Vyzvali vládu, aby urýchlene prišla s novou legislatívou na udržanie systému, v rámci ktorého sa v Írsku stanovujú mzdy.
      "Dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu likviduje jedinú ochranu, ktorú slabo platení zamestnanci mali v oblasti miezd a pracovných podmienok, čo je pre nich zničujúca informácia," povedala viceprezidentka odborovej organizácie SIPTU Patricia Kingová. Zároveň je to podľa nej skvelá správa pre bezškrupulóznych zamestnávateľov, ktorí budú môcť slobodne znižovať platy už aj tak slabo plateným zamestnancom. Podľa firiem však rozhodnutie súdu iba zlepší podmienky na trhu práce a vo viacerých sektoroch umožní zvýšenie zamestnanosti.
      Írska vláda pritom sama uvažuje o reforme systému vyjednávania a stanovovania miezd, aby zvýšila konkurencieschopnosť krajiny, na čo tlačia aj Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF). V rámci reformy vláda uvažuje aj o tom, že by napríklad obmedzila výšku príplatku za prácu v nedeľu.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies