Široký a najmä Filc budú na svetovom summite v Toronte riešiť aj NHL

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:03 • 2 min
Široký a najmä Filc budú na svetovom summite v Toronte riešiť aj NHL

Široký a najmä Filc budú na svetovom summite v Toronte riešiť aj NHL

slovakia

left justify in out

img

Dvaja slovenskí funkcionári sa v dňoch 23. až 26. augusta zúčastnia na výnimočnej hokejovej akcii, na World Hockey Summit 2010 v kanadskom Toronte. Na vrcholnom stretnutí najvyšších a najvplyvnejších hokejových predstaviteľov planéty budú ako delegáti Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) vystupovať prezident SZĽH a člen exekutívy IIHF Juraj Široký i bývalý reprezentačný tréner, v súčasnosti člen VV SZĽH a manažér hokejových programov Ján Filc.
      Filc je aj jedným z členov pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať otázkam juniorských vzťahov. "Som presvedčený, že summit v Toronte ako celok bude mať pre svetový hokej v nasledujúcom období veľký význam. Všetky pripravované okruhy sú mimoriadne dôležité - či už zhodnotenie významu olympijského turnaja vo Vancouvri a výhľad na hry v Soči 2014, alebo zblíženia sa v pravidlách ľadového hokeja platných v severnej Amerike a Európe, ale aj otázky ženského hokeja," uviedol pre szlh.sk Filc.      Molson Canadian World Hockey Summit 2010 (plný názov podujatia) je udalosť navrhnutá tak, aby rozobrala súčasný stav hokeja vo svete a jej účastníci spolupracovali na identifikácii a riešení kľúčových problémov, ktorým čelí dnešný hokej.   Summit bude mať niekoľko hlavných bodov programu: - vyhodnotenie olympijského hokejového turnaja vo Vancouvri 2010 - vývoj pravidiel - výzvy, ktorým čelia mladí hráči - mládežnícky a juniorský program na celom svete, hodnotenie juniorských MS, vstupného draftu NHL a postoj Severná Amerika vs. Európa v prístupe k rozvoju mladých hráčov - vytvorenie dlhodobej celosvetovej hokejovej agendy - medzinárodná súťaž, interakcia, spolupráca - ženský hokej po Vancouvri 2010 - dobehnutie straty na severnú Ameriku - medzinárodné transfery a pohyby hráčov     Hoci to nikto oficiálne nepotvrdil, v Toronte pôjde najmä o zblíženie hokejových vzťahov medzi Európou a Severnou Amerikou. "Obe strany cítia, že sa v otázkach mladých hráčov dostávame do patovej situácie," myslí si Ján Filc, ktorý spoločne s českým kolegom Slavomírom Lenerom a Švédom Tommy Boustedom budú bojovať za záujmy európskych krajín v pracovnej skupine č. 2, t.j. Juniorský vývoj vo svete (Junior Development in the World).
      Počet dobre pripravených hráčov, ktorí z Európy prichádzajú do Ameriky a uplatnia sa v NHL sústavne klesá, pričom odliv mladých hráčov je stále veľký. Stanovisko európskych krajín je pritom jasné. "Pokiaľ majú odísť mladí hráči z Európy do NHL, národné federácie trvajú na tom, aby hráči odchádzali v menšom počte a dobre pripravení. Aby to nevyznelo tak, že by sme mladým hráčom chceli brániť v odchode do zámoria, to nie. Máme však záujem, aby menej pripravení mladí hráči na NHL ostali v materských (európskych) kluboch, ktoré investovali do ich výkonnostného rastu. Hokejovo silné európske krajiny a ich kluby sa pýtajú, prečo by mali investovať do výchovy a rozvoja mladých hráčov, keď tí odídu ešte nezrelí do severnej Ameriky, na ich odchode dobre zarobia niektorí agenti, špecializujúci sa na veľmi mladých hráčov a druhá strana využije tento produkt na vlastné obchodné aktivity," vysvetľuje situáciu Filc: "Je nevyvrátiteľný fakt, že počet európskych hráčov, ktorí sa presadia v NHL a vstúpia do nej zo zámorských juniorských súťaží je na úrovni do piatich percent. To je neporovnateľne menšie číslo v porovnaní s uplatnením hráčov, ktorí vyrástli v Európe a do NHL vstupovali ako "hotoví" a dobre pripravení hokejisti. A fakt je aj ten, že ani jeden z európskych hokejistov, ktorí odohrali vo svojej kariére viac ako 1000 zápasov v NHL, neodohral v kanadskej juniorskej súťaži ani jeden zápas."
      Ján Filc zdôrazňuje, že európske krajiny nechcú brániť odchodu mladým hráčom do zámoria, ale "chceme len fungujúce pravidlá, ktoré by ustrážili to, aby neodchádzali do zámoria mladí hráči len preto, že je to výhodné pre niektorých agentov a lacný artikel pre tých, ktorí hrajú v ich juniorských kluboch."  Summit bude vedený formou interaktívnych seminárov, prezentácií, či diskusií na tému Kto je kto v súčasnom globálnom hokejovom svete... "Ako lídri zúčastnených strán a fanúšikovia hokeja máme spoločnú zodpovednosť za starostlivosť, ochranu a rozvoj našej hry," uviedol na oficiálnej stránke podujatia Bob Nicholson, prezident Hockey Canada: "Cieľom Svetového hokejového summitu je poskytnúť priestor, fórum na riešenie najnaliehavejších otázok súvisiacich s hokejom a pracovať spoločne na uskutočniteľných riešeniach."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies