Irma zasiahla Bahamy a Kubu, odkiaľ bude smerovať k Floride

NETKY.SK • 9 September 2017, 07:12 • 2 min
Irma zasiahla Bahamy a Kubu, odkiaľ bude smerovať k Floride

HAVANA - Hurikán Irma, ktorý koncom týždňa mierne zoslabol na búrku štvrtej kategórie, ale stále zostáva nebezpečný, v noci nadnes udrel na východnú a strednú časť Kuby, odkiaľ predtým z preventívnych dôvodov evakuovali vyše milión ľudí.

slovakia

left justify in out

Úrady do bezpečia previezli aj turistov z najohrozenejších oblastí na severe a severovýchode krajiny. Kubánske ministerstvo cestovného ruchu spresnilo, že ide o približne 10.000 zahraničných a niekoľko tisíc domácich turistov, ktorých previezli do západnej časti krajiny.

Z ohrozených prímorských oblastí previezli vrtuľníkmi do bezpečia aj delfíny, ktoré sú atrakciou pre turistov, informovala agentúra Reuters.

 

V oblasti Havany, kde žijú viac ako dva milióny ľudí a ktorú by silná búrka mohla obísť, bola zatiaľ vyhlásená len pohotovosť. Úrady nariadili technickým službám vyčistenie kanalizačných potrubí, pretože sa obávajú, že v nedeľu by do nich mohla preniknúť morská voda.

Okrem Kuby hurikán Irma zasiahol aj Bahamské ostrovy, kde tamojšia vláda nariadila leteckú evakuáciu asi 1200 obyvateľov južnejších ostrovov do hlavného mesta Nassau.

 

Po tom, ako Irma udrie na severné pobrežie Kuby, mala by postupovať smerom k Floride a juhovýchodnému pobrežiu USA. Toto územie by hurikán mal zasiahnuť v nedeľu ráno miestneho času. Odborníci pripúšťajú, že pri pobreží Floridy by mohla opäť zosilnieť.

Očakáva sa, že silný vietor na Floride napácha veľké škody a zaplaví veľkú časť územia tohto štvrtého najľudnatejšieho štátu USA. V súvislosti s tým sa na juhu Floridy odohráva evakuácia takmer pol milióna ľudí, ktorú sprevádzajú kolóny na diaľniciach a nedostatok pohonných hmôt na čerpacích staniciach.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona