Irina Farion: Rusky hovoriaci občania Ukrajiny nemajú právo existovať

NETKY.SK • 7 December 2017, 20:47 • 2 min
Irina Farion: Rusky hovoriaci občania Ukrajiny nemajú právo existovať

KYJEV - Známa Farion najmä svojimi radikálnymi, nacionalistickými názormi a vyjadreniami, bývalá poslankyňa hnutia "Svoboda" Irina Farion vyhlásila, že rusky hovoriacich Ukrajincov je potrebné zbaviť možnosti dostať v krajine vzdelanie a prácu. Informovala agentúra Vesti.ru.

slovakia

left justify in out

Okrem toho, Farion pomenovala rusky hovoriacich občanov Ukrajiny "Putinova trofej" a vyhlásila, že jej úlohou je "maximalizovať ich neutralizáciu". Ona verí, že rusky hovoriace obyvateľstvo ju ohrozuje, pretože "ruský svet je tam, kde hovoria v ruskom jazyku".

 

"Kde je v ústave Ukrajiny napísané, že rusky hovoriace obyvateľstvo má právo na existenciu? Komu sa páči hovoriť po rusky, tak si kúpte lístok a choďte do Moskvy," vyhlásila Farion.

 

Medzi ňou a ukrajinským novinárom Gordonom došlo k slovnej potýčke, kvôli právu občanov Ukrajiny rozprávať, okrem ukrajinského jazyka, hocijakým iným, vrátane ruského.

 

Gordon poznamenal, že všetci občania Ukrajiny by mali vedieť ukrajinský jazyk. "Ale nemôžete zakázať ľuďom hovoriť iným jazykom a nasilu ich nútiť učiť sa po ukrajinsky," povedal Gordon.

 

 Farion zo svojej strany vyhlásila, že "kategoricky neakceptuje" takúto pozíciu. "Jazyk nie je záležitosťou preferencie, je to kategória moci, čí jazyk - toho je moc," poznamenala. Pritom ukrajinská politička žiadala konať tvrdo a kategoricky: "Prácu - nedávať, vzdelanie - neposkytovať". Po takejto hláške Gordon naznačil, že Farion "je buď ruský agent, alebo psychicky chorý človek".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies