Íri zrejme odobria v referende homosexuálne manželstvá

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 10:54 • 2 min
Íri zrejme odobria v referende homosexuálne manželstvá

DUBLIN - Obyvatelia Írska v budúcotýždňovom referende pravdepodobne vyjadria súhlas s legalizáciou homosexuálnych manželstiev.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo série prieskumov verejnej mienky, o ktorých v sobotu informovala agentúra Reuters.

 

Celonárodné hlasovanie o dvojici dodatkov k ústave Írskej republiky sa uskutoční 22. mája. Okrem uzákonenia manželstiev gejov a lesieb budú voliči rozhodovať aj o znížení veku kandidátov na funkciu prezidenta.

 

Silne katolícke Írsko bolo dlhodobo považované za jednu zo sociálne najkonzervatívnejších krajín západnej Európy. Posledné desaťročia však v tomto smere priniesli postupnú zmenu postojov verejnosti, zároveň s tým, ako po sérií škandálov upadala moc írskej katolíckej cirkvi.

 

Podľa najnovšieho prieskumu novín Irish Times plánuje v referende podporiť sobáše osôb rovnakého pohlavia až 58 percent respondentov. Proti sa vyjadrilo len 25 percent a 17 percent opýtaných sa označilo za nerozhodnutých.

 

Podľa ďalších dvoch prieskumov, ktoré budú zverejnené v dnešnej írskej tlači, by podpora pre homosexuálne manželstvá mohla dokonca prevýšiť hranicu 60. Štvrtý prieskum hovorí o 53-percentnej podpore návrhu.

 

Príslušnú zmenu ústavy podporujú všetky hlavné írske politické strany.

 

Írsko dekriminalizovalo homosexualitu len v roku 1993 a pred štyrmi rokmi zlegalizovalo registrované partnerstvá dvojíc rovnakého pohlavia. Takéto partnerstvá majú menšie zákonné práva než manželské páry, napríklad v záležitostiach starostlivosti o dieťa a sociálneho zabezpečenia, najmä v prípade rozpadu vzťahu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona