Íri poznajú termín parlamentných volieb, Kenny odštartoval kampaň

NETKY.SK • 3 Február 2016, 15:38 • 2 min
Íri poznajú termín parlamentných volieb, Kenny odštartoval kampaň

DUBLIN- Írsky premiér Enda Kenny dnes oznámil, že parlamentné voľby v krajine sa budú konať 26. februára. Poukázaním na ekonomickú obnovu Írska za svojej vlády súčasne odštartoval predvolebnú kampaň, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kennyho konzervatívna strana Fine Gael vedie v prieskumoch, avšak ani s podporou svojho súčasného koaličného partnera, labouristov, by podľa nich nezískala parlamentnú väčšinu.

"Pred piatimi rokmi bolo Írsko na pokraji zrútenia a jeho medzinárodná reputácia bola v troskách," uviedol Kenny vo videu zverejnenom na internete.

 

"Po piatich rokoch máme stále mnoho výziev, naše verejné financie sú späť na dobrej ceste, naše hospodárstvo znova rastie, a to rýchlejšie než akákoľvek iná krajina v EÚ," zdôraznil Kenny, ktorého ambíciou je stať sa prvým premiérom zo strany Fine Gael, ktorý bude v úrade pôsobiť dve funkčné obdobia.

 

Mnohí Íri pocítili priaznivé výsledky oživenia ekonomiky, iných však naďalej sužujú dôsledky finančnej krízy z roku 2008 a tvrdého sedemročného úsporného programu, na čo sa zrejme budú vo svojich kampaniach zameriavať oponenti súčasnej koalície.

 

V posledných prieskumoch podporilo stranu Fine Gael približne 30 percent voličov, pričom o druhé miesto s podporou okolo 20 percent súperia ľavicové opozičné strany Sinn Féin a Fianna Fáil. Labouristov by volilo desať alebo menej respondentov. Súčasnej koalícii Fine Gael a labouristov by tak chýbalo viac než desať kresiel do väčšiny 80 poslancov v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies