Íri chcú zobudiť Estónsko zo sna, český favorit vs. Čierna Hora

NETKY.SK • 11 November 2011, 04:33 • 2 min
Íri chcú zobudiť Estónsko zo sna, český favorit vs. Čierna Hora

Íri chcú zobudiť Estónsko zo sna, český favorit vs. Čierna Hora

slovakia

left justify in out

img

Budúcoročný európsky šampionát vo futbale už pozná tucet svojich účastníkov, zostávajúci štyria si zaistia miestenky na finálovom turnaji cez úspešne zvládnutú baráž, ktorej prvé zápasy sú na programe v piatok 11. novembra. Odvety sa hrajú už o štyri dni v stredu 15. novembra.

Česi v posledných dňoch netrpezlivo sledujú, ako sa vyvíja zdravotný stav brankára Petra Čecha. Štart opory Chelsea Londýn v domácom zápase s Čiernou Horou je pre zlomeninu nosa otázny. V stredu jeden z najlepších brankárov planéty trénoval v ochrannej maske, no od spokojnosti mal ďaleko. "Ak by sa hral zápas dnes, určite by som nemohol nastúpiť. Sám som zvedavý, či budem mať o dva dni lepší pocit, lebo na takýto dôležitý zápas nemôže hráč nič riskovať. Musím byť stopercentne zdravý," povedal Čech na tlačovej konferencii. Ak by sa predsa len vyplnil čierny scenár a nemohol by do brány, zastúpil by ho Jaroslav Drobný pôsobiaci v Herthe Berlín. Kormidelník Michal Bílek bude skladať zostavu bez stopéra Romana Hubníka a defenzívneho stredopoliara Tomáša Hübschmana, obaja si odpykávajú trest.

Ani raz od rozdelenia Československa nechýbali českí futbalisti na záverečnom turnaji ME a v dvojzápase s Čiernou Horou sú najmä vzhľadom na skúsenosti papierovými favoritmi. Pred balkánskym tímom stojí životná šanca premiérovo sa prebojovať na šampionát. Zranenie ramena zrejme nedovolí nastúpiť stopérovi Markovi Bašovi z Lille, ktorý patril v kvalifikácii medzi lídrov mužstva. Kouč Branko Brnovič sa rozhodol nominovať stredopoliara Branka Boskoviča, hoci 31-ročný hráč už takmer rok pre vážne zranenie kolena nenastúpil na súťažný zápas. Čiernohorci majú pred súperom rešpekt a obzvlášť varujú pred umením špílmachra Tomáša Rosického. "Analyzovali sme český tím a musím poznamenať, že Rosický je skutočným lídrom v strede poľa. Ak sa nám ho podarí vypojiť z hry, naše šance na úspech stúpnu. Všeobecne je devízou súpera veľmi dobrá organizácia hry," povedal Brnovič. Čiernohorci vo svojej skupine dvakrát remizovali s jej víťazom Anglickom a práve zopakovanie výkonov zo zápasov s "Albiónom" by mohlo aj proti Čechom priniesť svoje ovocie: "Určite nejdeme do Prahy s tým, že budeme len brániť. Máme vynikajúcich útočníkov Mirka Vučiniča a Stevana Jovetiča, a ak sa budeme držať nášho hesla 'jeden za všetkých - všetci za jedného', môžeme reálne pomýšľať na dobrý výsledok," myslí si obranca Miodrag Džudovič.

Íri sa už v Tallinne pokúsia ukončiť rozprávkovú expedíciu Estónska, ktoré je najprekvapujúcejším účastníkom barážových bojov. Hráči pobaltskej krajiny dokázali v C-skupine obsadiť 2. miesto na úkor Srbska, Slovinska či Severného Írska, Íri zasa štartujú v play off ako druhý tím z "béčka", kde skončili za Ruskom, ale pred Arménskom a Slovenskom. "Pre väčšinu hráčov je to životný zápas," povedal asistent trénera írskej reprezentácie Marco Tardelli. Mužstvo zo "zeleného ostrova" chýbalo na MS 2010 v Juhoafrickej republike, keď v parížskej odvete baráže ich zarezal rozhodca uznaním gólu Francúzov, ktorý strelil Gallas po Henryho okatej prihrávke rukou. Teraz si však Íri podobný scenár nepripúšťajú, aj keď bez zraneného Shanea Longa a potrestaného Kevina Doyla utrpí ich údernosť v útoku. Estónska obrana na čele s ostrieľaným Raiom Piirojom (107 medzištátnych zápasov) ani v jednom z desiatich vystúpení v kvalifikačnom cykle nedokázala udržať čisté konto, najviac by jej mal zamotať hlavu kanonier Robbie Keane. "Už postup do baráže bol pre nás splneným snom. Vieme, že v dvojzápase s Írskom nie sme favoritmi, ale vo futbale sa z času na čas dejú prekvapenia. Určite nepredáme kožu lacno a zabojujeme o postup. Chceme si uchovať nádej do odvety, ideálne by bolo doma neinkasovať," povedal kouč Estónska Tarmo Rüütli.

Futbalisti Bosny a Hercegoviny sa s Portugalčanmi dôverne poznajú. Tímy sa stretli v baráži MS 2010, v ktorej srdnato bojujúci Balkánci ťahali za kratší koniec povrazu a podľahli po súčte skóre 0:2 z dvoch duelov. Pred piatkovým prvým zápasom v Zenici trápia domácich zranenia a tresty na citlivých miestach. Zlomenina metatarzálnej kostičky vyradila z hry stopéra Mensura Mujdžu, karty zasa ďalšieho beka Borisa Pandžu i Sašu Papača. "Nielen z toho, ako zložím obranu, mám hlavybôľ. Rozmýšľam aj nad tým, kto bude hrať v strede poľa, keďže tu mám k dispozícii hráčov, ktorí veľmi radi útočia," vyhlásil kouč Bosny Safet Sušič. Špílmacher Miralem Pjanič sa spolieha na podporu pätnástich tisícok freneticky povzbudzujúcich fanúšikov na Štadióne Bilino Polje v Zenici. "Verím, že nás poženú vpred. Na Bilino Polje už atmosféra 'dostala' nejedného súpera. Vieme, že sme schopní streliť ktorémukoľvek mužstvu gól, ale neznamená to, že budeme bezhlavo útočiť. Portugalci majú tiež veľkú silu v ofenzíve," varuje Pjanič. Portugalský kormidelník Paulo Bento tvrdí, že "šance oboch na postup sú 50:50." "My máme Cristiana Ronalda, ale Bosna disponuje hráčmi s kolektívnym poňatím hry. Nebezpeční smerom dopredu sú Pjanič a najmä Džeko, preto neočakávam ľahký zápas. Rozdiely medzi mužstvami sú minimálne," dodal Bento.

Štvrtú barážovú dvojicu tvorí Chorvátsko - Turecko. Oba tímy sa naposledy stretli vo štvrťfinále EURO 2008, v ktorom po strhujúcom penaltovom priebehu postúpili do bojov o medaily Turci. "Zápas pre nás nemal dobrý koniec, ale odvtedy uplynulo veľa času a myslím si, že dnes máme lepší tím. Som optimista," povedal pred piatkovým súbojom v Istanbule tréner hostí Slaven Bilič. Chorváti od rozpadu Juhoslávie v roku 1991 štartovali na šiestich finálových turnajoch MS či ME, chýbali len na ME 2000 v Belgicku a Holandsku a vlani na MS v JAR. "Nechcem používať silné slová. My sa nejdeme Turkom pomstiť, oni na šampionáte vyhrali férovo a zaslúžene postúpili do semifinále. Naším cieľom je postúpiť na EURO 2012 a nie sa pomstiť. Nesmieme do zápasu vstúpiť premotivovaní, ale zároveň myslieť na to, že je to finále a tam už nie je šanca na opravu," dodal Bilič. Štadión Turk Telekom Arena bude beznádejne vypredaný, domáci nastúpia v systéme 4-3-2-1 s jediným hrotovým útočníkom Burakom Yilmazom, ktorému budú z krídel pomáhať Mehmet Topal a Arda Turan. "Hráme doma a naším cieľom je víťazstvo. Musíme však hrať obozretne, lebo inkasovaný gól by zvýšil šance súpera na postup," vyhlásil holandský lodivod na tureckej lavičke Guus Hiddink.

program prvých zápasov baráže EURO 2012, piatok 11. novembra:

Zenica:

20.00 Bosna a Hercegovina - Portugalsko /rozhodca: Howard Webb (Angl.)/

Istanbul:

20.05 Turecko - Chorvátsko /Felix Brych (Nem.)/

Praha:

20.15 ČR - Čierna Hora /Martin Atkinson (Angl.)/

Tallinn:

20.45 Estónsko - Írsko /Viktor Kassai (Maď.)/

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies