Irena Pavlásková si pochvaľuje spoluprácu s Janom Saudkom

NETKY.SK • 21 Január 2015, 08:34 • 2 min
Irena Pavlásková si pochvaľuje spoluprácu s Janom Saudkom

BRATISLAVA - Česká režisérka, scenáristka a producentka Irena Pavlásková, autorka drámy Fotograf o kontroverznom a mnohými obdivovanom Janovi Saudkovi si komunikáciu so svetoznámym fotografom, s ktorým spoločne písali scenár filmu, veľmi pochvaľuje.

slovakia

left justify in out

„Jan je taká neriadená strela, nemôžete ho urežírovať, niečo sa ho pýtate a on vám odpovedá na niečo úplne iné. Spolupráca s ním bola však veľmi inšpiratívna. Jan je fenomenálna osobnosť, je skutočne prírodný úkaz, ako svojou tvorbou, tak i životom, názormi, humorom, všetkým. Je to veľmi príťažlivý muž, ktorý vás prekvapuje každou vetou, je nedelikátny a niekedy strašne provokatívny a kontroverzný. Všetko, čo povie, si musíte vydeliť dvoma, jeho odpovede sú totiž prehnanou formou veľmi rýdzich, citlivých a pravdivých vecí,“ povedala režisérka v rozhovore pre agentúru SITA.

 

„Keď vám rozpráva o svojom súkromnom živote, tak len pozeráte, ale zároveň vás to inšpiruje a musíte o tom premýšľať. Vždy som si hovorila, že on je filmová postava ako stvorená,“ dodala. Keď Pavlásková známeho fotografa oslovila, že o ňom chce nakrútiť film, bol spočiatku prekvapený. „Rýchlo sme však našli spoločnú reč, povedali sme si kostru príbehu, vypichli sme etapy a motívy, ktoré by sme použili a začali sme na tom postupne stavať. Písali sme to asi dva roky,“ prezradila. Saudek do Pavláskovej konceptu podľa informácií agentúry SITA príliš nezasahoval. „Jan na nič netlačil. Je veľmi jemný človek, ktorý nikoho do ničoho nenúti a ponúka vzrušujúcu jazdu. Akoby hovoril 'poď so mnou na kolotoč, môže ti prísť zle, ale môže to byť tiež krásny zážitok. Je to na tvoje nebezpečenstvo',“ priblížila režisérka. 

 

Svetovo uznávaný fotograf sa stal terčom Pavláskovej záujmu aj pre jeho neutíchajúce aféry so ženami. „Jeho vzťah k ženám je veľmi špecifický, Jan je veľký obdivovateľ a milovník žien, ktorý dokáže ohromným spôsobom ženu povzniesť, ženy pri ňom strácajú hanblivosť. Zároveň však žiadnej nikdy nemôže ponúknuť pokoj, pretože, samozrejme, nevie, čo je to vernosť. Je to veľmi vášnivý muž, ktorý by asi zahynul, keby musel byť verný,“ zasmiala sa. „On ale na rovinu každej povie 'nič odo mňa nečakaj. Nečakaj, že budeš jediná na svete, aj keď ty si tá jediná na svete, ty si tá najlepšia, najkrajšia, najúžasnejšia.' Vie to tej žene tak podať, že tomu skutočne uverí, a to všetko len preto, že on tomu v tej chvíli verí tiež, aj keď to o desať minút hovorí inej... To je riziko podnikania, no jeho ženy s týmto vedomím do toho aj išli,“ podčiarkla sympatická brunetka. 

 

Do hlavnej úlohy 133-minútovej snímky Pavlásková obsadila Karla Rodena. „Roden je úplne iný ako Saudek, no napriek tomu má v sebe toho chlapca, s ktorým plieskajú vášne, a ktorý sa vie radovať zo života, vie robiť chyby, maléry, všetko... Našiel to v sebe a ja zasa viem, že Karel sa dokáže zhostiť aj komediálnych hereckých polôh, i keď väčšinou hrá tragické, vážne a depresívne typy. Museli sme ho len prebudiť a vyburcovať to v ňom,“ prezradila. 

 

Novú, jemne kontroverznú snímku, ktorú od uplynulého týždňa premietajú už i slovenské kiná, prijala kritika veľmi pozitívne. Známa režisérka je však podľa vlastných slov radšej pripravená na všetko. „Musím byť pripravená, že keď idem s kožou na trh, tak sa môže niečo stať,“ poznamenala. „Na čo jediné však vyzbrojená nie som, je nespravodlivosť, nezvládam niektoré nespravodlivé súdy a podobne. S týmto filmom sme však mali už v Prahe fantastické ohlasy, dokonca sme zožali veľmi pozitívne reakcie aj od prísnych a obávaných kritikov, takže dúfam, že i na Slovensku sa film stretne s pochopením. Hlavne, aby ľudia pochopili, že sme neskĺzli do žiadnych vulgarizmov, i keď tam sú aj také veci - aj sprosté slová, aj nahé ženy, všetko možné, veľmi vypäté situácie... Napriek tomu si myslím, že sme film stále udržali v ľudskej rovine,“ podotkla. 

 

Na obvinenie bývalej partnerky Jana Saudka Sáry, ktoré pred niekoľkými dňami priniesol český spravodajský portál iDNES.cz uvádzajúci, že film je podľa nej 'len spleť nezmyslov' a skutočnosť, že Saudková zvažuje v súvislosti so snímkou podanie žaloby, reagovala režisérka s pokojným výrazom v tvári. "Film nie je životopis Jana Saudka, nie je to dokumentárny film, je to film inšpirovaný Janom Saudkom. Hlavný hrdina by mal byť autentický vo svojich prežitkoch, vo svojom vnútri a v určitých situáciách, ktoré sa mu stali, ale či to či ono urobila Dana, Jana, Hana alebo ktorá, ma až tak veľmi nezaujíma. Niekde sme dokonca spájali rovno viacero motívov do jedného,“ povedala režisérka. „Takže to nebol žiadny film o Sáre. Keby to bolo o nej, bola by to úplne iná postava. Ona sa cíti teraz ako trafená hus a to ten film ani nevidela, len jej zavolal bulvár a povedali jej 'aha, pozrite',“ podotkla. „Nevytvárala som ju a myslím si, že takáto reakcia je prehnaná. Konzultovala som dokonca aj s odborníkmi čo všetko si môžem dovoliť a myslím, že som sa nepustila do ničoho, čím by som niekomu ublížila,“ uzavrela režisérka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona