Iránský vodca Chameneí sa vyjadril proti prezidentskej kandidatúre Ahmadínežáda

NETKY.SK • 26 September 2016, 18:11 • 2 min
Iránský vodca Chameneí sa vyjadril proti prezidentskej kandidatúre Ahmadínežáda

TEHERÁN - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí sa vyjadril dnes proti kandidatúre bývalého iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v budúcoročných májových prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Chameneí údajne Ahmadínežádovi oficiálne nezakázal, aby sa o úrad hlavy štátu opätovne uchádzal, odporučil mu to však počas ich súkromného stretnutia. Ajatolláh, ktorý má v súlade s iránskou ústavou posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach tejto islamskej republiky, ďalej podľa iránskej agentúry Tasním uviedol, že takáto kandidatúra by nebola v záujme Iránu ani samotného Ahmadínežáda.

 

Ahmadínežád (59) svoj potenciálny návrat do funkcie naznačil od začiatku tohto roka už viackrát. Zároveň vyjadril túžbu zbaviť tohto úradu proreformného prezidenta Hasana Rúháního.

"Ľudia sa z mojej potenciálnej kandidatúry tešia preto, lebo (Rúháního) vláda až doposiaľ nevyprodukovala viac než odpad," citovali Ahmadínežáda iránske médiá.

 

Ahmadínežád zastával úrad iránskeho prezidenta v rokoch 2005-2013 a na Západe je najznámejší svojimi ohnivými prejavmi, v ktorých odsudzoval Izrael a spochybňoval nacistický holokaust počas druhej svetovej vojny.

 

Iránski konzervatívci chcú podľa DPA staviť na Ahmadínežáda po tom, ako ich poprední kandidáti vo februári utrpeli porážku v parlamentných voľbách. Domnievajú sa totiž, že jedine on dokáže zabrániť opätovnému zvoleniu umierneného Rúháního.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies