Iránsky vodca Chameneí odmietol akékoľvek rokovania so Spojenými štátmi

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:42 • 2 min
Iránsky vodca Chameneí odmietol akékoľvek rokovania so Spojenými štátmi

TEHERÁN - Najvyšší iránsky vodca Alí Chameneí dnes vyhlásil, že jeho krajina rokovala so Spojenými štátmi len o svojom jadrovom programe a nemieni s nimi riešiť nijaké ďalšie otázky.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnili na Chameneího oficiálnej internetovej stránke, informovala agentúra Reuters. "Rokovali sme s USA o jadrovej problematike, a to zo špecifických dôvodov. (Američania) sa počas rozhovorov správali slušne, ale my sme nikdy nerokovali ani nepripustíme rokovania s Američanmi o iných otázkach," vyhlásil konzervatívny ajatolláh.

 

Jeho vyjadrenie prichádza deň po tom, ako iránsky centristický prezident Hasan Rúhání nepriamo pripustil, že jeho krajina je ochotná rokovať o mierovom urovnaní konfliktu v Sýrii s ktoroukoľvek regionálnou či svetovou mocnosťou vrátane Saudskej Arábie a USA. Ajatolláh Chameneí (76) je najvyššou politickou a náboženskou autoritou Iránskej islamskej republiky a má konečné slovo v kľúčových štátnych záležitostiach.

 

Potenciálne prelomová dohoda medzi Iránom a veľmocami zo začiatku apríla tohto roka by preto nebola mohla vzniknúť bez jeho súhlasu a politickej podpory pre rokovania. Podľa Reuters Chameneí v tejto otázke odložil bokom svoju hlbokú nedôveru k USA v záujme ukončenia desaťročia trvajúcej medzinárodnej izolácie Iránu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona