Iránsky súd zakázal známej právničke a aktivistke výkon advokátskej praxe

NETKY.SK • 19 Október 2014, 15:36 • 2 min
Iránsky súd zakázal známej právničke a aktivistke výkon advokátskej praxe

TEHERÁN - Iránsky súd opäť zakázal známej ochrankyni ľudských práv a právničke Nasrín Sotúdehová výkon jej advokátskej praxe.

slovakia

left justify in out

Zákaz platí tri roky, informovala dnes iránska polooficiálna agentúra ISNA.
      

Sotúdehová tvrdí, že od jej prepustenia z väzenia vlani v septembri bola iránska advokátska komora vystavená tlakom, ktorých cieľom bolo zrušenie jej advokátskej licencie.
      

Iránske súdy Sotúdehovú - matku dvoch detí - v januári 2011 odsúdili na 11 rokov väzenia za údajné šírenie protištátnej propagandy a označili ju za osobu ohrozujúcu národnú bezpečnosť. 
      

Súčasťou verdiktu bol aj súdny zákaz 20 rokov vykonávať advokátku prax a na rovnaký čas opustiť krajinu. Trest odňatia slobody jej neskôr znížili na šesť rokov, zákaz venovať sa advokácii bol znížený na desať rokov a v auguste tohto roku bol po štyroch rokoch zrušený. 
      

Jej zatknutie a súdny verdikt vyvolali vo svete vlnu protestov ľudskoprávnych aktivistov i profesijných organizácií, ako aj demokratických štátov a ich inštitúcií, ktoré vyzývali na Sotúdehovej prepustenie. Sotúdehová sa v roku 2012 stala nositeľkou Sacharovovej ceny.
      

Na slobodu sa dostala vlani v septembri, keď nový iránsky prezident Hasan Rúhání nariadil prepustiť väznených disidentov, vrátane lídra opozície a bývalého námestníka ministra zahraničných vecí Mohsena Amínzádeha. Došlo k tomu len niekoľko dní pred tým, ako Rúhání predniesol prejav v OSN. Príčinu predčasného prepustenia disidentov iránske vedenie nevysvetlilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies