Iránsky prezident vyzýva Čínu na rýchly rast vzájomného obchodu

NETKY.SK • 17 Júl 2011, 23:00 • 2 min
Iránsky prezident vyzýva Čínu na rýchly rast vzájomného obchodu

Iránsky prezident vyzýva Čínu na rýchly rast vzájomného obchodu

slovakia

left justify in out

img

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád vyzval Peking na rýchly rast vzájomného obchodu medzi oboma krajinami. V blízkej budúcnosti chce, aby jeho hodnota dosiahla 100 miliárd USD (70,69 miliardy eur) ročne. Vlani bola jeho hodnota takmer 30 miliárd USD.  
      Irán upäl svoje nádeje na Čínu po tom, ako Západ v súvislosti s podozrením, že Teherán vyvíja jadrové zbrane, uvalil naň ekonomické sankcie. Teherán opakuje, že jeho jadrový program je dôsledne zameraný na mierové účely.
      Ahmadínežád hovoril o raste obchodu s Čínou v sobotu (16. 7.) po stretnutí s vysokým funkcionárom čínskej komunistickej strany Chu Kuo-čchiangom. Nový cieľ by sa mal dosiahnuť rýchlo, ale termín, do ktorého by sa mal splniť, prezident nespresnil.
      Iránska tlačová agentúra IRNA informovala, že obe krajiny podpísali dohodu o spolupráci v banskom priemysle, energetike a iných oblastiach, ktorej hodnota je 4 miliardy USD.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies