Iránsky prezident vyzval na slobodné a spravodlivé parlamentné voľby

NETKY.SK • 21 Január 2016, 12:43 • 2 min
Iránsky prezident vyzval na slobodné a spravodlivé parlamentné voľby

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval dnes na slobodnejšie a spravodlivejšie voľby v Iráne. Na februárových parlamentných voľbách by sa podľa jeho slov mali mať možnosť zúčastniť aj kandidáti politicky umiernených a proreformných politických frakcií.

slovakia

left justify in out

Rúháního dnešné vyjadrenie je podľa agentúry AP ranou pre iránsku Radu strážcov, ktorá zamietla možnosť súťažiť vo voľbách veľkému počtu takýchto kandidátov. "Parlament je domovom ľudí, nie konkrétnej skupiny," povedal prezident.

 

Rúhání poznamenal, že v parlamente by mali byť rôzne skupiny zastúpené tak, ako v súčasnosti menšiny židov, kresťanov a zoroastriánov, ktoré majú v Iráne dovedna menej než 500.000 príslušníkov a z ktorých každú v národnom parlamente zastupujú štyria poslanci. Odkazoval tým na politicky umiernené a proreformné zoskupenia, ktoré majú viac než desať miliónov stúpencov.

 

Z celkového počtu 12.000 osôb uchádzajúcich sa o možnosť kandidovať vo februárových parlamentných voľbách v Iráne získalo iba zhruba 4700 súhlas tamojšej Rady strážcov. Reformistické politické frakcie vyzvali včera tento orgán, ktorý v islamskej republike dohliada na súlad legislatívy s ústavou, na prehodnotenie citovaného diskvalifikujúceho rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona