Iránsky prezident Rúhání chce opäť zaviesť priame lety do USA

NETKY.SK • 30 September 2013, 15:56 • 2 min
Iránsky prezident Rúhání chce opäť zaviesť priame lety do USA

TEHERÁN - Po viac než 34 rokoch chce nový iránsky prezident Hasan Rúhání opäť zaviesť priame lety do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Rúháního poradca Akbar Torkan pre tlačovú agentúru ISNA uviedol, že exiloví Iránci prezidenta požiadali, aby sa zasadil za zriadenie priameho leteckého spojenia medzi USA a islamskou republikou. To sa chce prezident teraz aj pokúsiť zrealizovať, povedal Torkan.

V Spojených štátoch žijú milióny Iráncov, ktorí po revolúcii v roku 1979 emigrovali. Mnohí majú medzičasom už aj americké občianstvo. Väčšina býva v Los Angeles, preto kalifornské mesto volajú tiež "Teherangeles". Pred revolúciou lietala do New Yorku spoločnosť Iran Air. 

V piatok po viac než troch desaťročiach zmrazenia diplomatických vzťahov došlo k prvému telefonickému kontaktu medzi Rúháním a americkým prezidentom Barackom Obamom. Aj ministri zahraničia oboch krajín sa stretli na súbežných rokovaniach popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Zlepšenie vzťahov s USA považuje nová vláda v Teheráne za jednu zo svojich priorít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies