Iránsky prezident: Nikdy neskonštruujeme jadrovú zbraň

NETKY.SK • 19 September 2013, 06:58 • 2 min
Iránsky prezident: Nikdy neskonštruujeme jadrovú zbraň

TEHERÁN - Nový iránsky prezident Hasan Rúhaní v stredu odmietol, že jeho krajina sa snaží o skonštruovanie atómovej bomby.

slovakia

left justify in out

Urobil tak v rozhovore pre americkú televíznu stanicu NBC. Zároveň ubezpečil, že v tejto otázke má "plné právomoci" pri vyjednávaní so Západom. Priznal tiež výmenu korešpondencie so svojím americkým kolegom Barackom Obamom.

"Za žiadnych podmienok sa neusilujeme o akékoľvek zbrane hromadného ničenia, vrátane jadrových zbraní, ani sa nikdy nebudeme," odpovedal na otázku, či jeho krajina raz skonštruuje atómovú bombu. "Nikdy sme sa nesnažili o nukleárnu bombu... Hľadáme len mierovú nukleárnu technológiu," dodal. Priznal tiež, že so šéfom Bieleho domu si vymenili korešpondenciu, ktorá sa podľa neho niesla "v pozitívnom" a "konštruktívnom" duchu. 

Irán odmieta zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je výlučne mierového charakteru a má preto naň právo. Doterajšie rokovania medzi Teheránom a skupinou svetových mocností zatiaľ nepriniesli žiadny výsledok a viedli k prijatiu už štyroch sérií sankcií voči Teheránu. Nový iránsky prezident Rúhání už dávnejšie vyhlásil, že Teherán je pripravený na "seriózne" rokovania s medzinárodným spoločenstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies