Iránsky prezident neprijal rezignáciu ministra zahraničných vecí Zarífa

NETKY.SK • 27 Február 2019, 10:54 • 2 min
Iránsky prezident neprijal rezignáciu ministra zahraničných vecí Zarífa

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání neprijal v stredu demisiu ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálnu vládnu webovú stránku.

slovakia

left justify in out

Rúhání v liste Zarífovi napísal, že jeho rezignácia je proti záujmom krajiny a "neschvaľuje ju".  Podľa agentúry AP je pravdepodobné, že Zaríf sa čoskoro vráti do práce. Päťdesiatdeväťročný diplomat sa zatiaľ k prezidentovmu rozhodnutiu nevyjadril.

 

img

iránsky prezident Hasan Rúhání

 

Šéf iránskej diplomacie oznámil nečakane svoju demisiu v pondelok na Instagrame. "Ospravedlňujem sa za všetky chyby... počas predošlých rokov, keď som bol ministrom zahraničných vecí... Chcel by som vyjadriť vďaku iránskemu ľudu, ako aj predstaviteľom štátu," napísal Zaríf.

 

img

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf

 

Zaríf zohral dôležitú úlohu v roku 2015, keď Irán uzavrel jadrovú dohodu so šiestimi svetovými mocnosťami. Po tom, čo Spojené štáty vlani v máji od nej odstúpili a znovu zaviedli sankcie, sa napokon stal terčom kritiky odporcov Západu.

 

img

 

Na čele iránskeho rezortu diplomacie stojí Zaríf od augusta 2013. V rokoch 2002 — 2007 bol veľvyslancom Iránu pri Organizácii Spojených národov.

O príčinách Zarífovej rezignácie sa v Iráne živo diskutuje.. Objavil sa aj názor, že ho mohlo nahnevať to, že nebol pozvaný na pondelňajšie stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Všetci diskutujúci sa však zhodujú, že odchod Zarífa by znamenal aj skorší koniec jadrovej dohody.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies