Iránsky prezident nalieha na presun sídla OSN z USA do inej krajiny: Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu

NETKY.SK • 3 Október 2019, 09:07 • 2 min
Iránsky prezident nalieha na presun sídla OSN z USA do inej krajiny: Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu

NEW YORK – Iránsky prezident Hassan Rouhani vystúpil na tlačovej konferencii na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku za premiestnenie sídla OSN zo Spojených štátov do inej krajiny.

slovakia

left justify in out

"Teherán bude hlasovať za takúto možnosť, ak dôjde k podstatnej diskusii o iniciatíve,“ uviedol iránsky prezident. Rouhani tiež zdôraznil, že Washington nemá právo brániť nikomu, aby sa zúčastňoval na podujatiach OSN – je to zlá politika.

 

Spojené štáty predtým odmietli udeliť vízum desiatim členom ruskej delegácie na Valné zhromaždenie OSN. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pripomenul, že Joseph Stalin vo svojom čase navrhoval Soči ako ústredie OSN. Po olympijských hrách a ďalších významných udalostiach organizovaných v Rusku by sa takéto problémy nevyskytli.

 

Diplomat tiež navrhol presunúť medzinárodné podujatia z USA na stabilnejšie miesta po takom poburujúcom incidente.

 

Rusko navrhlo presunúť schôdzu prvého výboru Valného zhromaždenia OSN (Komisia pre odzbrojenie) zo Spojených štátov do inej krajiny. Ruské ministerstvo tak reagovalo na odmietnutie amerických diplomatov udeliť vízum ruským delegátom na účasť na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

 

Teraz ministerstvo čaká na reakciu svetového spoločenstva na túto iniciatívu. "Netrpí iba Rusko touto americkou aroganciou, ktorá sa mení na absolútne nevhodnú frašku,“ uviedol to zástupca ministerstva Ryabkov.

 

Diplomat poznamenal, že Spojené štáty hrubo ignorujú dohody, ktoré boli uzavreté po tom, čo sa sídlo OSN umiestnilo v New Yorku v roku 1947. Teraz sa tento problém prejavil v plnom raste, je presvedčený ruský diplomat.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona