Iránsky prezident Hasan Rúhání predložil návrh nového štátneho rozpočtu

NETKY.SK • 17 Január 2016, 15:54 • 2 min
Iránsky prezident Hasan Rúhání predložil návrh nového štátneho rozpočtu

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání predložil dnes v parlamente návrh rozpočtu, na základe ktorého sa má znížiť závislosť krajiny od príjmov z ropného priemyslu.

slovakia

left justify in out

V návrhu sa už počíta s výhodami vyplývajúcimi zo sobotňajšieho stiahnutia sankcií, ktoré sú súčasťou vlaňajšej jadrovej dohody.

 

Nový štátny rozpočet vo výške 75 miliárd dolárov je približne o 4,2 percenta vyšší než tomu bolo vlani. Príjmy z ropy však z neho predstavujú menej než 25 percent. Teherán samostatne vyčlení približne 190 miliárd dolárov pre stovky vládnych bánk a spoločností, informuje agentúra AP.

 

Rúhání vyhlásil, že implementácia prelomovej jadrovej dohody medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami uspokojila všetky strany okrem radikálnych extrémistov.

 

"Z implementácie danej dohody sú šťastní všetci okrem sionistov, vojnových štváčov, nespokojencov medzi islamskými národmi a extrémistov v Spojených štátoch," povedal Rúhání pred poslaneckým snemom, jeho prejav prenášali médiá. Prezident tiež zdôraznil, že dohoda otvorila "nové okná pre kontakt (Iránu) so svetom".

 

Uzavretie jadrovej dohody s Iránom má však aj svojich kritikov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v tejto súvislosti vyjadril: "Bez dôslednej reakcie na každé porušenie dohody si Irán uvedomí, že môže pokračovať vo vývoji atómovej zbrane, destabilizovaní regiónu a rozširovaní terorizmu."

 

Americký republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan uviedol, že administratíva Baracka Obamu pomohla stiahnuť ekonomické sankcie uvalené na "hlavného štátneho sponzora terorizmu", dopĺňa stanica BBC.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies