Iránsky parlament posúdi jadrovú dohodu s mocnosťami

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 14:34 • 2 min
Iránsky parlament posúdi jadrovú dohodu s mocnosťami

TEHERÁN - Minulotýždňovú dohodu o jadrovom programe Iránu by mali posúdiť členovia tamojšieho parlamentu. Podľa informácií štátnych médií, ktoré dnes prevzala agentúra AP, minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf odovzdal dokument zákonodarcom, nie však zatiaľ jasné, akým spôsobom sa k nemu vyjadria.

slovakia

left justify in out

Podľa iránskej ústavy má parlament právo zamietnuť akúkoľvek dohodu, a to aj v prípade, že o nej vyjednávalo ministerstvo zahraničných vecí, upozorňuje AP. Agentúra pritom nevedela uviesť, či zákonodarcovia budú hlasovať, alebo len povedú rozpravu a vyjadria prípadné obavy.

 

Irán a skupina šiestich mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli minulý utorok k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.

 

Dohodu s Iránom v pondelok jednohlasne odsúhlasila Bezpečnostná rada OSN, pričom oprávnila na kroky vedúce k zrušeniu medzinárodných sankcií. Minister Zaríf, ktorý na rokovaniach vo Viedni viedol iránsky vyjednávací tím, dnes označil príslušnú rezolúciu za "jedinečnú". Počas vystúpenia v parlamente, ktoré prenášal štátny rozhlas, vyjadril tiež očakávanie, že ide o "poslednú rezolúciu o iránskej nukleárnej otázke".

 

V iránskom parlamente majú silné zastúpenie radikáli, ktorí sa počas rokovaní s mocnosťami vyjadrovali proti dohode. Zaríf ubezpečil, že "ak z akéhokoľvek dôvodu Bezpečnostná rada opäť uvalí sankcie, Irán nebude povinný plniť svoje záväzky", dodal však, že návrat k stavu pred uzavretím dohody nie je v záujme ani jednej strany.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies