Iránsky minister Zaríf: Západné štáty nie sú k dohode seriózne, USA stále hrozia sankciami voči bankám

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 17:33 • 2 min
Iránsky minister Zaríf: Západné štáty nie sú k dohode seriózne, USA stále hrozia sankciami voči bankám

VARŠAVA - USA aj napriek zrušeniu západných sankcií bránia spolupráci v bankovom sektore. USA musia bankám zaručiť, že im pri spolupráci s Iránom nehrozia žiadne sankcie, požadoval iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf pri dnešnej návšteve Poľska. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Európske banky sa pre obavy z možných sankcií zo strany USA vyhýbajú spolupráci s Teheránom, i keď krajina je opäť pripojená k medzinárodnému platobnému systému Swift. "Európske štáty a najmä USA nie sú dostatočne seriózne pri uplatňovaní dohody o jadrovej energii, najmä v otázkach bankovníctva," tvrdí Zaríf.

 

Irán síce navštevuje čoraz viac európskych ekonomických delegácií, no práve pre obmedzenia v bankovom sektore nie sú schopné uzatvoriť zmluvy. Európske banky ako dôvod uvádzajú najmä právnu neistotu pri podnikaní v Iráne.

 

Kým sa tento problém nevyrieši, nebude môcť prezident Hasan Rúhání vykonať sľúbené hospodárske reformy a vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby v júni 2017 to môže mať pre neho aj politické dôsledky. Protivníci mu totiž vytýkajú, že pristúpil na priveľa kompromisov, i keď argumentoval snahou ukončiť ekonomickú krízu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies