Iránsky gambit: Prečo Spojené štáty urobili provokáciu s tankermi v Ománskom zálive?

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 09:06 • 2 min
Iránsky gambit: Prečo Spojené štáty urobili provokáciu s tankermi v Ománskom zálive?

Špinavé praktiky z histórie a boj o udržanie svetovej moci v súčasnosti. V tomto ohľade je užitočné pripomenúť vystúpenie asistenta prezidenta Spojených štátov pre národnú bezpečnosť Boltona na summite zjednotenia proti jadrovému Iránu v roku 2018: „Irán, prídeme si po teba“.

slovakia

left justify in out

Historické fakty.

V noci 14. februára 1898 v prístave kubánskeho hlavného mesta Havana vybuchol americký obrnený krížnik Man, ktorý tam prišiel na priateľskú návštevu. A keďže Kuba vtedy patrila Španielsku, Spojené štáty obvinili Madrid. Americký prezident McKinley vyhlásil vojnu Španielsku a zajal Kubu. Neskôr, po vytiahnutí krížnika Man z dna mora, na palube ktorého zomrelo 260 námorníkov, sa nenašli žiadne škody, ktoré by nasvedčovali, že išlo o útok. Bolo jasné, že explózia nastala vnútori lode a Španieli s tým nemali nič spoločné. Ale už bolo neskoro, skutok bol vykonaný a Kuba sa stala americkým protektorátom.

 

Situácia rovnaká ako so skúmavkou Colina Powella a bombardovanie nešťastného Iraku

Súčasný útok na tankery, ku ktorému došlo 13. júna v Ománskom zálive, sa v mnohých ohľadoch podobá na príbeh pancierového krížnika Man. Nórsky tanker Front Altair, vo vlastníctve japonskej spoločnosti, niesol náklad ropy. Druhý tanker Kokuka Courageous, prenajatý Japoncami v Paname, niesol metanol. V tom istom čase, bol japonský premiér Shinzo Abe na oficiálnej návšteve v Iráne.

 

Je zrejmé, že Irán nemá záujem na útoku na japonské tankery v čase návštevy vodcu krajiny vychádzajúceho slnka a tobôž nie, keď je pod neustálou hrozbou útoku zo strany Spojených štátov. Okrem toho, na palube tankera Front Altair bolo 12 ruských námorníkov a nemalo by sa zabúdať, že Rusko je jediným garantom existencie Iránu a že sú to ruskí a iránski vojaci bojujúci v Sýrii bok po boku proti proamerickým bábkam z rôznych teroristických islamských organizácií. S útokom na rusov by Teherán nikdy nesúhlasil.

 

Dôležitým faktorom, ktorý dokazuje vinu z útoku Spojených štátov, nie Iránu, je fakt, že video, ktoré Američania uverejnili, na ktorom údajne iránski námorníci odstraňujú nevybuchnutú magnetickú mínu z poškodeného tankera, je falošné. Výška miesta, kde je mína fixovaná, je niekoľko metrov a žiadni bojoví plavci by ju nemohli fyzicky nastaviť na tejto úrovni. Ale vyhlásenie majiteľa japonskej spoločnosti, že posádka tankera videla bezpilotné lietadla, všetko vysvetľuje. Je jasné, že to bola ľahká raketa, vypustená z amerického bezpilotného vzdušného dopravného prostriedku. Video je len zakrytie amerického alebo izraelského útoku na lode.

              



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies