Iránsku jadrovú elektráreň zemetrasenie nepoškodilo

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 18:22 • 2 min
Iránsku jadrovú elektráreň zemetrasenie nepoškodilo

MOSKVA - Jediná iránska jadrová elektráreň nachádzajúca sa v meste Búšehr nebola poškodená utorkovým silným zemetrasením, ktorého epicentrum sa nachádzalo niekoľko stoviek kilometrov odtiaľ. Informovala o tom ruská firma, ktorá zariadenie vybudovala a spolu s Iráncami ju spravuje.

slovakia

left justify in out

Elektráreň je vzdialená asi 950 kilometrov západne od mesta Chaš, kde namerali zdroj otrasov s magnitúdou až 7,5. "Pracovníci zariadenia tvrdia, že zemetrasenie ani nepocítili," cituje tlačová agentúra AFP Sergeja Novikova, hovorcu ruského koncernu Rosatom.

Plnú prevádzku elektrárne v Búšehri spustili v roku 2011. Západ na čele so Spojenými štátmi a Izraelom voči jej vybudovaniu dlhodobo protestoval pre obavy, že ju Teherán zneužije na urýchlenie svojho jadrového programu. Ten je podľa režimu v Iráne namierený výhradne na mierové účely, USA však krajinu podozrievajú zo snahy o skonštruovanie nukleárnej bomby.

Najmenej 40 obetí na životoch si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v utorok otriaslo juhovýchodnou časťou Iránu. Katastrofa postihla najmä riedko osídlenú provinciu Sistán a Balúčistán pri hranici s Pakistanom. Iránske seizmologické centrum v oblasti o 14:14 miestneho času (12:44 SELČ) zaznamenalo zemetrasenie s magnitúdou 7,5, pričom jeho epicentrum lokalizovalo 81 kilometrov severne od mesta Saráván. Podľa televíznej stanice PressTV boli otrasy v najsilnejšími v regióne za posledných 40 rokov a bolo ich cítiť aj v okolitých krajinách vrátane Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Indie.

Irán zasiahlo silné zemetrasenie aj minulý týždeň v oblasti Perzského zálivu zahynulo najmenej 37 ľudí a 850 ďalších utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies