Iránskí reformisti zvíťazili aj v komunálnych voľbách v Teheráne

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 09:07 • 2 min
Iránskí reformisti zvíťazili aj v komunálnych voľbách v Teheráne

TEHERÁN - Reformistickí kandidáti zvíťazili v komunálnych voľbách v iránskom hlavnom meste Teherán, kde získali všetkých 21 kresiel. Komunálne voľby v Iráne sa konali v piatok súčasne s voľbami prezidentskými.

slovakia

left justify in out

Iránska štátna televízia dnes oznámila, že najviac hlasov spomedzi všetkých kandidátov - vyše 1,7 milióna - získal v Teheráne Mohsen Hášemí Rafsandžání, syn vplyvného bývalého prezidenta Akbara Hášemího Rafsandžáního, ktorý zomrel v januári tohto roku.

 

Tento výsledok znamená, že reformisti môžu nahradiť teheránskeho starostu Mohammada Bákera Kálíbáfa, ktorý kandidoval za prezidenta, ale napokon odstúpil v prospech konzervatívneho duchovného Ebráhíma Raísího.

 

Iránske komunálne rady vyberajú starostov a rozhodujú o rozpočtoch a rozvojových projektoch. Správy iránskych médií už naznačili, že reformisti dosiahli veľké víťazstvo aj inde.

 

Súčasný umiernený iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorého vláda uzavrela v roku 2015 jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami, sa stal jednoznačným víťazom piatkových volieb novej hlavy štátu a zabezpečil si tak druhý mandát. So ziskom 57 percent odovzdaných hlasov porazil s výrazným náskokom svojho hlavného súpera Raísího, ktorý dostal 38 percent hlasov.

 

Volebná účasť bola vysoká, hlasovalo 73 percent z vyše 40 miliónov oprávnených voličov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona