Iránske úrady zatkli štyroch ľudí za útoky kyselinou proti ženám

NETKY.SK • 20 Október 2014, 16:22 • 2 min
Iránske úrady zatkli štyroch ľudí za útoky kyselinou proti ženám

TEHERÁN - Iránske úrady zatkli štyroch ľudí podozrivých z obliatia žien kyselinou. Informovala o tom dnes oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA.

slovakia

left justify in out

Séria útokov kyselinou proti najmenej dvom ženám v stredoiránskom meste Isfahán z minulého týždňa vyvolala veľké pobúrenie verejnosti. Podľa iránskeho práva hrozí štyrom podozrivým v prípade usvedčenia trest smrti, uviedla agentúra AP.
     

Agentúra IRNA nezverejnila totožnosť podozrivých ani motívy ich činov. Špekulácie miestnych médií sa však zameriavajú na možnosť, že útočníci zrejme zastávali názor, že ženy neboli dostatočne zdržanlivo oblečené.
     

Iránske ženy sa musia na verejnosti zahaľovať od hlavy až po päty. Hovorca iránskeho súdnictva Gholám Hosejn Mohsení Ežeí však dnes pre polooficiálnu iránsku tlačovú agentúru Fars uviedol, že podozriví dostanú v prípade odsúdenia tvrdé tresty ako odkaz ostatným potenciálnym samozvaným strážcom zákona. "Páchatelia takýchto činov musia byť potrestaní, ale preventívne potrestaní - tak, aby sa ostatní neopovážili konať podobne," dodal hovorca justície.
     

Člen iránskeho parlamentu Ahmad Šúhaní pre agentúru IRNA povedal, že akékoľvek samozvané vynucovanie si úradných prepisov platných pre obliekanie nie je prípustné. "Každé nesprávne zahaľovanie sa musí byť potrestané podľa zákona, ale nie jednotlivcami," zdôraznil poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona