Iránske úrady zablokovali internetové aplikácie, aby zabránili protestom

NETKY.SK • 31 December 2017, 14:51 • 2 min
Iránske úrady zablokovali internetové aplikácie, aby zabránili protestom

TEHERÁN - Iránske úrady zablokovali internetovú aplikáciu Telegram, aby zabránili pokračovaniu protivládnych protestov, ktoré prebiehajú v krajine už niekoľko dní.

slovakia

left justify in out

Výkonný riaditeľ spoločnosti Telegram Pavel Durov na Twitteri uviedol, že v súčasnosti je táto služba zablokovaná "pre väčšinu Iráncov", informovala v nedeľu agentúra AP.

 

Samotní užívatelia z Iránu uvádzajú, že sa aktuálne na Telegram nemôžu pripojiť zo svojich mobilných telefónov. Služba je však stále dostupná prostredníctvom domáceho internetového spojenia a wifi sietí.

 

Podľa iránskej štátnej televízie je v krajine dočasne obmedzený prístup aj na aplikáciu Instagram, a to na základe rozhodnutia Najvyššej národnej bezpečnostnej rady.

 

Irán od štvrtka zažíva vlnu protestov proti ekonomickej politike vlády, na ktorých však zaznievajú i politické požiadavky. Demonštrácie vypukli v druhom najväčšom iránskom meste Mašhad; rozšírili sa aj do ďalších miest vrátane Teheránu a pritiahli tisíce účastníkov. O život pri nich prišli najmenej dvaja demonštranti a desiatky ďalších úrady zadržali.

 

Nespokojenci sa zmobilizovali prostredníctvom sociálnych sietí po tom, ako v Iráne vzrástli ceny vajec, hydiny a ďalších základných potravín. Mimoriadnej obľube sa v Iráne teší práve aplikácia Telegram.

 

Podľa AP sú terajšie protesty zrejme najväčšie, aké zasiahli Irán od vlny demonštrácií po sporných prezidentských voľbách v roku 2009. Podporu súčasným protivládnym protestom v Iráne vyjadril aj americký prezident Donald Trump, voči čomu sa iránska vláda rozhorčene ohradila.

 

Iránska vláda označila nepovolené protesty za vzburu a pohrozila, že nebude tolerovať žiadne porušovanie zákonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies