Iránske úrady pred prezidentovou cestou do USA omilostili 80 väzňov

NETKY.SK • 23 September 2013, 17:39 • 2 min
Iránske úrady pred prezidentovou cestou do USA omilostili 80 väzňov

TEHERÁN - Iránske úrady omilostili 80 väzňov predtým, ako prezident Hassan Rúhání tento týždeň odcestuje na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informovali o tom v pondelok iránske médiá.

slovakia

left justify in out

Na znak toho, že radikálna politika sa začína po nástupe nového lídra zmierňovať, pustili na slobodu okrem iného prominentného právnika zasadzujúceho sa za ľudské práva Nasrína Sotúdíha či osoby, ktoré zatkli v rámci protestov po spornom znovuzvolení radikálneho exprezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda v roku 2009.

Oznámenie o prepúšťaní väzňov prišlo po tom, ako najvyšší vodca krajiny ajatolláh Alí Chameneí minulý týždeň podporil "flexibilitu" iránskej diplomacie v zriedkavom signáli, že by mohol schváliť posun v problematických vzťahoch Teheránu so Západom. Samotný Rúhání vyzval v pondelok pred odchodom do New Yorku Západ na intenzívnejší dialóg s cieľom zrušiť ekonomické sankcie uvalené na krajinu a obnoviť rokovania o iránskom jadrovom programe. Iránska tlačová agentúra IRNA citovala Rúháního, ktorý povedal, že Západ by mal nastúpiť na cestu interakcie, dialógu a umiernenosti, "aby sme mohli dosiahnuť spoločné ciele". Západ obviňuje Irán, že sa snaží vyrobiť jadrové zbrane, čo Irán odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona