Iránske bábätko dostalo výnimku: Pricestovalo do USA a podrobí sa operácii srdca

NETKY.SK • 8 Február 2017, 06:57 • 2 min
Iránske bábätko dostalo výnimku: Pricestovalo do USA a podrobí sa operácii srdca

PORTLAND - Iránske štvormesačné dievčatko, ktoré naliehavo potrebuje život zachraňujúcu operáciu srdca, pricestovalo v utorok s rodinou do nemocnice v Portlande v americkom štáte Oregon po tom, čo dieťaťu dočasne zakázali vstup na územie USA na základe prisťahovaleckého nariadenia prezidenta Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Malú Fatameh Rešadovú prijali do Doernbecherovej detskej nemocnice, patriacej oregonskej univerzite, v utorok dopoludnia.

Rodina dievčatka si Portland vybrala preto, že má v meste príbuzných a tamojšia nemocnica má odborníkov na liečbu srdcových chorôb.

Iránski lekári povedali pred niekoľkými týždňami rodičom dieťaťa, že potrebuje prinajmenšom jednu urgentnú operáciu na nápravu vážnych defektov srdca, inak zomrie. Uviedol to strýko dieťaťa, americký občan žijúci v Portlande.

Rodina mala ešte predtým dohodnuté stretnutie v Dubaji, aby si vybavila turistické víza. Avšak náhle bolo zrušené, keďže Trump oznámil, že do platnosti vstupuje nariadenie, na základe ktorého majú do USA zákaz vstupu občania zo siedmich prevažne moslimských krajín vrátane Iránu. Dievčatko a jeho rodičia sa museli vrátiť do Iránu.

Sudca v americkom Seattli vydal rozhodnutie, dočasne pozastavujúce platnosť Trumpovho prisťahovaleckého nariadenia, v ten istý deň, ako bola dieťaťu udelená výnimka zo zákazu.

Pri získaní výnimky pomáhal rodine dievčatka americký demokratický senátor za štát Oregon Jeff Merkley, ale tiež guvernér štátu New York Andrew Cuomo a advokáti prisťahovalcov.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies