Iránska prokuratúra potvrdila desaťročný trest pre amerického podnikateľa a jeho syna

NETKY.SK • 4 September 2017, 10:16 • 2 min
Iránska prokuratúra potvrdila desaťročný trest pre amerického podnikateľa a jeho syna

TEHERÁN - Iránska prokuratúra v nedeľu potvrdila, že americký podnikateľ a jeho otec, obaja iránskeho pôvodu, neuspeli s odvolaním voči desaťročnému trestu odňatia slobody, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Irán zároveň oznámil, že s odvolaním neuspel ani Libanončan Nizar Zakka, žijúci trvale v USA. Vlani ho odsúdili na desať rokov väzenia za špionáž. Podnikateľa Siamaka Namaziho a jeho otca Baquera Namaziho (81) odsúdili vlani v októbri za "kolaboráciu so zahraničnou vládou".

 

Siamak Namazi pricestoval v roku 2015 do Iránu na návštevu rodiny. V júli toho istého roka mu úrady zakázali krajinu opustiť a v polovici októbra ho zatkli. Vo februári 2016 zatkli aj jeho otca. Po islamskej revolúcii v Iráne z roku 1979 žil Baquer Namazi s rodinou pri New Yorku, neskôr sa vrátili do Iránu. Namazi starší pôsobil ako predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF), ako aj guvernér na ropu bohatej provincie Chúzistán.

 

Namazi mladší žil v Dubaji a pracoval ako šéf strategického plánovania v súkromnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Crescent Petroleum so sídlom v Spojených arabských emirátoch. V minulosti bol výkonným riaditeľom súkromnej spoločnosti pre marketing a strategické poradenstvo Atieh Bahar so sídlom v Iráne. Podnikateľ je známy medzi odborníkmi na iránsku politiku. Navštevoval univerzitu v USA a Británii, predtým pracoval aj v think-tankoch a inštitúciách vo Washingtone. V roku 2007 mu Svetové ekonomické fórum udelilo vyznamenanie Young Global Leader.

 

Namaziho kariéra sa do veľkej miery sústreďovala na presadenie zmien v podnikateľských a diplomatických vzťahoch medzi USA a Iránom. V roku 2013 napísal komentár v americkom denníku New York Times, v ktorom kritizoval americké a európske sankcie blokujúce dovoz životne dôležitých liekov do Iránu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies