Iránska laureátka Nobelovej ceny vyzvala krajanov na občiansku neposlušnosť

NETKY.SK • 4 Január 2018, 13:40 • 2 min
Iránska laureátka Nobelovej ceny vyzvala krajanov na občiansku neposlušnosť

LONDÝN - Iránska laureátka Nobelovej ceny mieru z roku 2003 Širín Ebadiová v tomto období protivládnych protestov vyzvala z Londýna svojich krajanov, aby prejavili občiansku neposlušnosť.

slovakia

left justify in out

Ebadiová vo vyjadreniach pre noviny Ašark al-Awsat, vlastnené Saudskou Arábiou, vyzvala Iráncov, aby neplatili účty za vodu, plyn a elektrinu a ani dane, čím vytvoria ekonomický tlak na vládu. Ebadiová, bývalá sudkyňa a aktivistka za ľudské práva, vrátane práv iránskych detí, žije v súčasnosti v britskej metropole Londýn.

 

Účty na sociálnych sieťach boli vo štvrtok plné videí a blogov, podrobne zachytávajúcich protesty v Iráne v noci na štvrtok. Protirečia tak tvrdeniu vysokopostaveného predstaviteľa iránskej armády z predchádzajúceho dňa, že týždeň trvajúce protivládne demonštrácie sa už skončili. Podľa tlačovej agentúry AP si vyžiadali najmenej 21 mŕtvych.

 

Jedno video zachytáva ľudí skandujúcich heslá proti najvyššiemu iránskemu lídrovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Tlačová agentúra Tasmín informovala aj o 28 osobách zatknutých v meste Bírdžand za nedovolené zhromažďovanie. Túto správu nebolo možné nezávisle overiť, napísala agentúra DPA.

 

Navyše sa objavili správy, že v meste Borúdžerd na západe krajiny zatkli občana Európskej únie. Najvyššie postavený mestský sudca Hamíd-Rest Bolhassání zatknutie potvrdil. Občan EÚ bol údajne vycvičený európskou tajnou službou a vyslaný do Borúdžerdu, aby pomohol riadiť protesty, povedal sudca pre agentúru Tasmín. Nespresnil však, z ktorej krajiny muž pochádza a či má aj iránske občianstvo.

 

Chameneí a ďalší predstavitelia konzervatívneho teokratického vedenia Iránu už niekoľko dní tvrdia, že protesty sú podnecované zahraničnými veľmocami. Iránsky prezident Hasan Rúhání odmietol takéto obvinenia a vyhlásil, že niektorí lídri nechcú pochopiť, že protestujúci ľudia sa sťažujú na nezamestnanosť a nedostatočné slobody vo svojom bežnom živote.

 

Vo štvrtok sa v sociálnych médiách objavili správy o protestoch v mestách Núšahr, Bandar Abbás, Ahváz a Dezfúl. Protesty sa zatiaľ sústreďujú v provinciách s týmito mestami a iba zriedkavo sa presunú aj do väčších miest.

 

Začali sa skôr ako protesty proti ekonomickej a zahraničnej politike krajiny, ale v priebehu času sa zmenili viac na protivládne demonštrácie. Získať presné informácie o protestných pochodoch je ťažké, napísala agentúra DPA. Štátne médiá o nich prinášajú málo informácií, ak vôbec nejaké. Navyše, úrady na vrchole protestov zablokovali alebo spomalili internet, aby zabránili šíreniu informácií.

 

Vláda sa snažila ukázať, že má stále podporu, a tak boli v stredu v hlavnom meste Teherán zorganizované provládne demonštrácie. Zúčastnili sa ich státisíce ľudí a dostali veľký priestor v štátnej televízii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona