Iránom otriaslo ďalšie silné zemetrasenie, vyžiadalo si najmenej 40 mŕtvych

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 16:45 • 2 min
Iránom otriaslo ďalšie silné zemetrasenie, vyžiadalo si najmenej 40 mŕtvych

TEHERÁN - Najmenej 40 obetí na životoch si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v utorok otriaslo juhovýchodnou časťou Iránu. Informuje o tom portál iránskeho spravodajského kanála PressTV, podľa ktorého katastrofa postihla riedko osídlenú provinciu Sistán a Balúčistán pri hranici s Pakistanom.

slovakia

left justify in out

Iránske seizmologické centrum v oblasti o 14:14 miestneho času (12:44 SELČ) zaznamenalo zemetrasenie s magnitúdou 7,5, pričom jeho epicentrum lokalizovalo 81 kilometrov severne od mesta Saráván.

Podľa PressTV boli otrasy v najsilnejšími v regióne za posledných 40 rokov a bolo ich cítiť aj v okolitých krajinách vrátane Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Indie. Spravodajca stanice v Pakistane informoval, že z provincie Balúčistán susediacej s rovnomennou časťou Iránu hlásili najmenej sedem mŕtvych. Do postihnutého regiónu, kde úrady vyhlásili stav ohrozenia, mieria záchranárske tímy. Silné otrasy v okolitých krajinách vyvolali evakuáciu výškových budov, obyvatelia iránskeho hlavného mesta Teherán ich však nepocítili.

Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje seizmickú aktivitu vo všetkých častiach sveta, uvádza magnitúdu 7,8. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v oblasti neďaleko iránskych hraníc s Afganistanom a Pakistanom. Otrasy vyvolali poplach vo viacerých ďalších krajinách vrátane Spojených arabských emirátov, Pakistanu a Indie, kde museli evakuovať výškové budovy. Obyvatelia iránskeho hlavného mesta Teherán ich však nepocítili.

Irán zasiahlo silné zemetrasenie aj minulý týždeň v oblasti Perzského zálivu zahynulo najmenej 37 ľudí a 850 ďalších utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies