Iránci v uliciach žiadajú Smrť Amerike, iní jej na internete ďakujú za podporu

NETKY.SK • 10 Február 2017, 10:45 • 2 min
Iránci v uliciach žiadajú Smrť Amerike, iní jej na internete ďakujú za podporu

TEHERÁN- Masovými sprievodmi v uliciach iránskych miest si dnes tamojší obyvatelia začali pripomínať 38. výročie revolúcie z roku 1979.

slovakia

left justify in out

Pochody na pamiatku udalostí z 11. februára 1979, keď prívrženci ajatolláha Ruholláha Chomejního zosadili Spojenými štátmi podporovaného panovníka, šacha Mohammada Rézu Pahlavího, sa konali v celej krajine. Demonštranti počas nich už tradične vykrikovali protiamerické a protiizraelské heslá a pálili americké vlajky.

 

Protiamerickú atmosféru podľa agentúry AP posilnili aj nedávne výroky prezidenta USA Donalda Trumpa na adresu Iránu, ako aj rozhodnutie jeho administratívy, ktorá pred týždňom uvalila sankcie na 13 iránskych občanov a 12 firiem. Stalo sa tak v súvislosti so skúškou balistickej rakety stredného doletu, ktorú Irán vykonal koncom januára.

 

Na účasť na dnešných demonštráciách Iráncov vyzval ich najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ako aj prezident Hasan Rúhání. Chameneí apeloval, aby Iránci "ukázali, že Irán sa nebojí amerických hrozieb". Rúhání zasa od spoluobčanov žiadal, aby sa pridali k dnešným pochodom a "dokázali nerozlučné spojenectvo s najvyšším (duchovným) vodcom a islamskou republikou".

 

Mnohí Iránci v týchto dňoch na sociálnych médiách s použitím hashtagu #LoveBeyondFlags vyzývajú skoncovať s pálením amerických vlajok počas osláv výročia revolúcie. Okrem toho vo svojich príspevkoch vyjadrujú aj vďaku Američanom, ktorí sa postavili proti Trumpovmu nariadeniu o zákaze vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán.

 

V tejto kauze nastal medzičasom zvrat, keď americký federálny odvolací súd v San Franciscu v noci nadnes rozhodol, že neobnoví platnosť Trumpovho nariadenia.

 

Agentúra Reuters pripomenula, že prístup ma Facebook i Twitter cenzorské úrady v Iráne blokujú, ale milióny Iráncov sa naň aj tak dostanú vďaka špeciálnemu softvéru. Paradoxom je, že viacerí vysokopostavení predstavitelia Iránu, vrátane Chameneího, konto na Twitteri majú aj napriek cenzorskému zákazu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona