Irán zmarili dosiaľ "najväčšiu teroristickú hrozbu" voči hlavnému mestu Teherán

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 10:58 • 2 min
Irán zmarili dosiaľ "najväčšiu teroristickú hrozbu" voči hlavnému mestu Teherán

TEHERÁN - Iránske úrady zamedzili "najväčšiemu teroristickému útoku", aký bol kedy namierený proti hlavnému mestu Teherán. Oznámila to dnes iránska štátna televízna stanica, ktorú cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Televízne správy citovali ministerstvo informácií a bezpečnosti Iránu (VEVAK), podľa ktorého bolo zatknutých niekoľko podozrivých ľudí. Tí plánovali v metropole a ďalších provinciách uskutočniť bombové útoky.

 

Príslušné orgány zhabali počas záťahu nálože a muníciu. Správy TV však nešpecifikovali, o aké osoby ide. Nazvali ich však hanlivým výrazom "takfírí", ktorým sa v arabčine i perzských jazykoch označujú "odpadlíci od viery".

Výraz takfír v islame znamená prax exkomunikácie osoby označenej iným moslimom za odpadlíka. Sunniti za odpadlíkov považujú šiitov a šiiti zasa sunnitov.

 

Iránske oficiálne miesta často označujú zmieneným výrazom stúpencov sunnitskej militantnej skupiny Islamský štát (IS); či išlo o džihádistov z tejto organizácie aj v tomto prípade, však podľa AP nie je zatiaľ jasné.

 

Irán ako šiitská veľmoc pomáha sýrskej aj irackej vláde v boji proti extrémistom zo samozvaného Islamského štátu. Teherán už skôr varoval pred možnými útokmi militantov na iránskom území, kde podobné aktivity takmer neboli zaznamenané od islamskej revolúcie v roku 1979.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies