Irán zhabal množstvo zbraní, ktoré mala Saudská Arábia dodať teroristom

NETKY.SK • 25 Január 2018, 10:07 • 2 min
Irán zhabal množstvo zbraní, ktoré mala Saudská Arábia dodať teroristom

TEHERÁN - Tajná služba Iránu skonfiškovala veľké množstvo zbraní a munície, ktoré údajne dodala do krajiny Saudská Arábia. Oznámila to vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na správy iránskych štátnych médií.

slovakia

left justify in out

Jeden z nelegálnych skladov zbraní objavili na východe Iránu. Okrem iného sa v ňom nachádzalo 23 náloží s diaľkovým ovládaním, ktoré mali byť podľa iránskych úradov použité pri teroristických útokoch v krajine.

 

Iránska vláda uviedla, že zbrane do Iránu dopravili teroristi cez východnú hranicu krajiny za pomoci saudskoarabských tajných služieb, informovala v stredu iránska televízia Press TV.

Druhý úkryt zbraní patril "separatistickej skupine" v kurdskom meste Maríván, ktoré leží na západe Iránu neďaleko hraníc s Irakom. Okrem iného sa v ňom nachádzali granáty, rakety, výbušniny a trhaviny TNT a C-4.

 

V oboch oblastiach, kde došlo k zaisteniu zbraní, dochádza k sporadickým zrážkam medzi iránskymi bezpečnostnými silami a bojovníkmi tzv. Islamského štátu (IS), respektíve s kurdskými ozbrojencami bojujúcimi za sebaurčenie iránskych Kurdov.

 

Saudská Arábia a Irán navzájom súperia o vplyv v regióne Blízkeho východu. Prevažne sunnitská Saudská Arábia a šiitský Irán podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii a Jemene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies