Irán zastavil obohacovanie uránu, údajne s tým má nejaký problém

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:23 • 2 min
Irán zastavil obohacovanie uránu, údajne s tým má nejaký problém

Irán zastavil obohacovanie uránu, údajne s tým má nejaký problém - Politika Irán tento mesiac dočasne zastavil obohacovanie uránu z neznámych dôvodov, informovala dnes v Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni. Konštatuje to v

slovakia

left justify in out

Irán tento mesiac dočasne zastavil obohacovanie uránu z neznámych dôvodov, informovala dnes v Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni.
      Konštatuje to v správe určenej Bezpečnostnej rade OSN a 35-člennej Rade guvernérov MAAE.
      Správa naznačuje, že Irán má nejaký problém s programom obohacovania uránu. Islamskej republike sa nepodarilo zvýšiť jeho produkciu hoci do procesu výroby zapojila vyšší počet centrifúg. A 16. novembra nebolo jadrové zariadenia v Natanzu schopné vyprodukovať vôbec žiaden obohatený urán, konštatuje správa MAAE.
      Agentúra OSN nie je schopná stanoviť, ako dlho zastavenie obohacovania trvá, pretože inšpektori nenavštevujú jadrové zariadenie denne.
      Diplomati nevedia, prečo sa zastavili tisíce centrifúg, o ktorých Irán tvrdí, že ich potrebuje na výrobu paliva pre plánovanú sieť jadrových reaktorov.
      Úvahy sa sústredili na počítačového červa Stuxnet, ktorý bol podľa expertov nakonfigurovaný tak, aby poškodil centrifúgy.
      Irán dnes poprel, že by mu vírus Stuxnet spôsobil nejaké škody.
      Vláda v Teheráne priznala, že uvedený vírus nainfikoval niektoré jej priemyselné počítače, ale poprela, že by vznikli veľké problémy.
      Zdroje blízke MAAE uviedli, že Irán už bol prinútený krátko zastaviť obohacovanie uránu dva alebo tri razy v uplynulých troch rokoch.
      Iránske odmietnutie zastaviť obohacovanie uránu a prijať jadrové palivo zo zahraničia vyvolalo obavy, pretože obohatený urán je využiteľný v bojových jadrových hlaviciach. Bezpečnostná rada OSN už uvalila na Irán štyri série sankcií za odmietnutie zastaviť obohacovanie uránu.

Zdroj: TASR/Associated Press, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies