Irán zasiahlo silné zemestrasenie: Najmenej 30 mŕtvych a stovky zranených

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 18:12 • 2 min
Irán zasiahlo silné zemestrasenie: Najmenej 30 mŕtvych a stovky zranených

TEHERÁN - Najmenej 30 mŕtvych a 800 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré dnes zasiahlo provinciu Búšehr na juhu Iránu. Oznámila to iránska tlačová agentúra ISNA s odvolaním sa na provinčné úrady.

slovakia

left justify in out

Otrasy najviac postihli okolie miest Kákí, Chórmúdž a Bandar Kangán, z ktorých hlásili rozsiahle škody. Najmenej dve dediny boli takmer úplne zničené. Do postihnutej oblasti vyslali zo susedných provincií 20 záchranných tímov a viacero helikoptér.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v 12-kilometrovej hĺbke asi 90 kilometrov južne od mesta Búšehr, pričom otrasy bolo cítiť aj v Dubaji, Katare a Bahrajne, kde preventívne evakuovali niekoľko výškových budov.

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) stanovil mangintúdu zemetrasenia na 6,3, zatiaľ čo iránski seizmológovia na 6,1.

Po hlavnom otrase zasiahlo okolie mesta Kákí najmenej desať dotrasov. Podľa úradov v provincii Búšehr zemetrasenie postihlo rozsiahlu oblasť, takže bilancia obetí zrejme ešte porastie.

Otrasy zaznamenali aj v jedinej iránskej jadrovej elektrárni pri meste Búšehr, údajne však nespôsobili žiadne škody ani únik rádioaktivity a neovplyvnili bežnú prevádzku tamojšieho reaktora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies