Irán zakázal dovoz ďalších hračiek - figúrok Simpsonovcov

NETKY.SK • 7 Február 2012, 07:55 • 2 min
Irán zakázal dovoz ďalších hračiek - figúrok Simpsonovcov

Irán zakázal dovoz ďalších hračiek - figúrok Simpsonovcov

slovakia

left justify in out

img

Iránsky Inštitút pre intelektuálny rozvoj detí a mladistvých zaradil na zoznam hračiek, ktorých predaj je zakázaný, po bábike Barbie aj figúrky Simpsonovcov. Oznámili to dnes nezávislé noviny aš-Šark.
      Uviedli, že "bábiky" vytvorené podľa postáv Simpsonovcov sú zakázané, pretože propagujú západnú kultúru, na rozdiel od figúrok Supermana a Spidermana, ktorí "pomáhali utláčaným".
      Tajomník inštitútu Mohammad Hosejn Fardžú ale nerozviedol, čo vytýkajú bábikám Simpsonovcov. Poznamenal iba, že akákoľvek bábika, na ktorej je rozlíšiteľné pohlavie, rovnako ako bábiky dospelých osôb, sú zakázané. Medzi zakázané patria aj hračky "revúce hlasmi západných spevákov" či hračkové riady, ktorých súčasťou sú poháre na alkoholické nápoje.
      Fardžú zdôraznil, že figúrky Spidermana a Supermana v Iráne dostali povolenie na predaj. "Pomáhali utláčaným ľuďom a majú pozitívny postoj".
      Uvedený inštitút v roku 1996 označil bábiky Barbie za "trójskeho koňa". V januári tohto roka polícia informovala, že zatvorila desiatky obchodov, ktoré predávali Barbie.
      Od islamskej revolúcie v roku 1979, ktorá zvrhla prozápadnú monarchiu, bojuje Irán s vplyvom západnej kultúry. Napriek zákazu mnohých kníh, filmov, satelitných televíznych staníc, hudby, účesov a módneho oblečenia zo Západu však mnohí mladí Iránci horlivo obdivujú západnú kultúru a kupujú jej produkty na čiernom trhu.
      V roku 2011 Irán doviezol hračky v hodnote 57 miliónov dolárov. Úrady sú presvedčené, že na čiernom trhu sa predali ďalšie hračky v hodnote okolo 20 miliónov dolárov, prepašované do krajiny tajne.
      Až štvrtinu 75-miliónovej populácie Iránu tvoria totiž deti do 15 rokov, poznamenáva agentúra AP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies