Irán začal s obohacovaním uránu v novom zariadení, potvrdili diplomati

NETKY.SK • 11 Január 2012, 09:40 • 2 min
Irán začal s obohacovaním uránu v novom zariadení, potvrdili diplomati

Irán začal s obohacovaním uránu v novom zariadení, potvrdili diplomati

slovakia

left justify in out

img

Irán začal s obohacovaním uránu vo svojom novom podzemnom zariadení. Tento proces produkuje materiál, ktorý môže byť rýchlo upravený pre použitie v jadrovej zbrani. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.
Centrifúgy v iránskom zariadení Fordo produkujú urán obohatený na 20-percentnú úroveň. 
Podzemný závod sa nachádza pri meste Kóm, 160 kilometrov južne od Teheránu. Iránski predstavitelia uviedli, že v ňom umiestnia najmenej 3000 centrifúg na obohacovanie uránu.
Irán deklaroval, že vyvinul novú generáciu centrifúg, ktoré dokážu obohacovať urán oveľa rýchlejšie než predošlé modely a preto výrazne urýchlia celý proces.
Iránska Organizácia pre atómovú energiu minulý týždeň oznámila, že v krajine úspešne vyrobili prvú vlastnú palivovú tyč s uránom obohateným na 20 percent. Prvú sériu takýchto tyčí by mali čoskoro vložiť do jadra výskumného reaktora v Teheráne.
Západné mocnosti podozrievajú Teherán zo snahy vyvinúť jadrovú zbraň a uvalili naň sériu sankcií.
Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vyhlásil, že Irán sa nepodvolí tlaku sankcií. 
"Iránsky národ verí svojim vodcom... Sankcie uvalené na Irán našimi nepriateľmi nebudú mať nijaký dopad na náš národ," uviedol Chameneí podľa agentúry Reuters v prejave vysielanom štátnou televíziou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies