Irán vyjadril jasnú podporu sýrskemu prezidentovi Asadovi

NETKY.SK • 2 November 2011, 00:17 • 2 min
Irán vyjadril jasnú podporu sýrskemu prezidentovi Asadovi

Irán vyjadril jasnú podporu sýrskemu prezidentovi Asadovi - Politika Irán vyjadril dnes nádej, že sýrsky prezident Bašár Asad zostane pri moci aj napriek občianskym nepokojom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych médií.

slovakia

left justify in out

img

Irán vyjadril dnes nádej, že sýrsky prezident Bašár Asad zostane pri moci aj napriek občianskym nepokojom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych médií.
"Dúfame, že arabské krajiny urobia všetko, čo treba, aby sa to dobre skončilo," povedal minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí.
"Akékoľvek mocenské vákuum by malo nedozerné následky," citovala šéfa iránskej diplomacie oficiálna teheránska tlačová agentúra IRNA.
Sýria je hlavným spojencom Iránu na Blízkom východe, predovšetkým čo sa týka nepriateľského postoja oboch štátov voči Izraelu, úhlavnému nepriateľovi Teheránu.
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v septembri navrhol, aby sa v Teheráne konalo regionálne stretnutie o kríze v Sýrii s cieľom pomôcť Asadovej vláde.
Tento krok prelomil mesiace mlčania Teheránu ohľadne ľudového povstania v Sýrii. Irán už odvtedy vyzval na rozhovory medzi vládou a predstaviteľmi opozície o možných reformách. Dnešné Sálehího vyhlásenie bolo však prvým otvoreným vyjadrením podpory Asadovi, aby zostal pri moci.
Organizácia Spojených národov uvádza, že od polovice marca, kedy sa začali v Sýrii prodemokratické protesty, prišlo pri záťahoch sýrskej vlády o život viac než 3000 ľudí, medzi nimi aj 187 detí.
Sýrske Observatórium pre ľudské práva so sídlom v Londýne dodáva, že len v pondelok tento týždeň boli pri akcii vládnych jednotiek zabití piati ľudia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies