Irán uzavrie hranice v prípade, že iracký Kurdistan vyhlási nezávislosť

NETKY.SK • 18 September 2017, 10:58 • 2 min
Irán uzavrie hranice v prípade, že iracký Kurdistan vyhlási nezávislosť

TEHERÁN - Irán pohrozil uzavretím svojich hraníc s irackým Kurdistanom a vypovedaním všetkých zmlúv ohľadom bezpečnostnej spolupráce, ak kurdský autonómny región po referende vypísanom na 25. septembra vyhlási nezávislosť.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes rozhlasová stanica RFI, podľa ktorej Irán týmito hrozbami prešiel do ďalšej fázy nátlaku v snahe dosiahnuť, aby sa iracký Kurdistan vzdal plánu uskutočniť referendum o sebaurčení regiónu.

 

Vedenie irackého Kurdistanu je však odhodlané plebiscit uskutočniť, a to aj napriek tlaku zo zahraničia. Prehodnotiť tieto plány totiž kurdské vedenie žiada nielen Irán, ale aj Irak, Turecko, USA i mnohé štáty Európy. "Odštiepenie sa kurdského regiónu (od Iraku) bude (pre Irán) znamenať uzavretie všetkých pohraničných postov s týmto novým (štátnym) útvarom," vyhlásil v nedeľu tajomník iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Alí Šamchání.

 

Uviedol, že spomínaný krok irackého Kurdistanu by mal za následok aj vypovedanie zmlúv uzavretých medzi Iránom a irackým Kurdistanom v oblasti bezpečnosti a vojenskej spolupráce.

Irán, kde žije asi šesťmiliónová menšina Kurdov, dlhodobo vystupuje proti referendu o nezávislosti irackého Kurdistanu. Rovnako odmietavý postoj k plebiscitu má aj Turecko, ktoré má tiež početnú kurdskú menšinu.

 

Irán a iracký Kurdistan v posledných rokoch nadviazali spoluprácu v politickej, bezpečnostnej i ekonomickej oblasti. Irán tiež irackým Kurdom dodával zbrane, aby takto pomohol v ich boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Teherán však rozhodne odmieta myšlienku nezávislosti irackého Kurdistanu, pretože sa obáva, že akákoľvek zmena hraníc by v regióne mohla vyvolať nové konflikty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies