Irán uskutočnil skúšku balistickej rakety, tvrdí Biely dom

NETKY.SK • 31 Január 2017, 07:36 • 2 min
Irán uskutočnil skúšku balistickej rakety, tvrdí Biely dom

WASHINGTON – Americká vláda tvrdí, že Irán cez víkend uskutočnil skúšku balistickej rakety.

slovakia

left justify in out

"Vieme, že Irán odpálil túto raketu," vyhlásil v pondelok hovorca Bieleho domu Sean Spicer s tým, že údaje o skúške sa momentálne vyhodnocujú. Ďalšie podrobnosti však neuviedol.

 

Na žiadosť USA sa iránskou skúškou bude dnes mimoriadne zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Na program jej zasadania sa dostane po rokovaniach o Sýrii, ktoré sa majú začať o 16.00 h SEČ.

 

Televízia Fox News blízka republikánom s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa informovala, že skúška balistickej strely sa uskutočnila v nedeľu na strelnici neďaleko mesta Semnán, ktoré leží približne 220 kilometrov východne od Teheránu.

 

Ak by sa skúška potvrdila, išlo by o porušenie rezolúcie OSN č. 2231 z roku 2015, prijatej po podpísaní jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami a zakazujúcej na osem rokov skúšky balistických rakiet, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Teherán však dal najavo, že zákaz nemieni rešpektovať.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok na Facebooku napísal, že na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa uskutoční 15. februára, spomenie aj tému obnovenia sankcií proti Iránu. Trump a Netanjahu sú odporcami jadrovej dohody s Iránom, pričom Trump ju označil za "katastrofálnu".

 

Jadrová dohoda s Iránom nadobudla účinnosť 20. júla 2015. S Teheránom ju uzatvorilo päť mocností s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN a Nemecko. Irán sa v nej zaviazal, že výmenou za postupné uvoľnenie ekonomických sankcií výrazne zníži obohacovanie uránu a umožní prísnejšie kontroly svojich jadrových zariadení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona