Irán tvrdí, že vyslal do vesmíru už druhú opicu

NETKY.SK • 14 December 2013, 10:13 • 2 min
Irán tvrdí, že vyslal do vesmíru už druhú opicu

Teherán - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes oznámil, že islamská republika už druhýkrát úspešne vyslala do vesmíru opicu, čo je súčasťou programu zameraného na perspektívny let človeka do kozmu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Rúháního webovú stránku president.ir.

slovakia

left justify in out

Pri štarte tejto rakety - s názvom Padžoheš, čo v perzštine znamená "výskum" - použil Irán všeobecne vôbec po prvýkrát tekuté palivo, zdôrazňuje Rúháního internetová stránka. Opica menom Fargam, v preklade "priaznivý, šťastný", sa bezpečne vrátila na Zem. Správa však neuvádza, kedy sa let do kozmu uskutočnil a nie sú v nej uvedené ani ďalšie detaily.

Irán často oznamuje priekopnícke technologické úspechy, ktoré sa mu údajne podarilo dosiahnuť. Z nezávislých zdrojov sa ale overiť nedajú, komentuje americká tlačová agentúra AP. Islamská republika tvrdí, že v rámci svojho ambiciózneho vesmírneho programu sa pokúsi vyslať do kozmu aj astronauta.

Teherán uvádza, že prvú opicu poslal do vesmíru v januári tohto roku a podarilo sa jej dosiahnuť výšku 120 kilometrov nad zemským povrchom. Na jednej z dvoch oficiálnych fotografických sérií zvieracieho "oponauta" nie je však pravdepodobne zachytené to isté zviera ako na tej druhej - čo vyvoláva pochybnosti, či štart bol naozaj taký úspešný, ako Irán oznámil, pripomína AP.

Spojené štáty a ich spojenci sa obávajú, že technológie z vesmírneho programu by Irán mohol použiť na vývoj rakiet dlhého doletu, ktoré by prípadne mohli byť vybavené aj jadrovými hlavicami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies